IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови институции са инвестирали 1,5 трилиона долара във въглища от 2019 г.

80% от тези средства идват от банки от шест страни - САЩ, Великобритания, Индия, Япония, Китай и Канада

11:58 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Между януари 2019 година и ноември 2021 година финансови институции са инвестирали 1,5 трилиона долара във въглищни проекти, сочат данни на неправителствени организации, цитирани от CNBC. 80% от тези средства идват от банки от шест страни - САЩ, Великобритания, Индия, Япония, Китай и Канада.

Въглищата са най-замърсяващите изкопаеми горива и затова в много държави вече имат планове за отказ от използването им.

Банките обаче все още не се отказват от тези проекти, допълва още агенцията, позовавайки се на публикация на германската екологична организация Urgewald, чийто фокус са въглищните компании, и френската Reclaim Finance, която анализира ефектите от финансирането на различни проекти върху околната среда.

Данните от анализите показват, че малък брой финансови институции отказват да отпускат средства за проекти, свързани с въглища.

От Urgewald коментират, че банките от шестте държави, които осигуряват основната част от финансирането за въглищни проекти, трябва да бъдат подложени на "кръстосан огън" - от страна на гражданското общество, финансови регулатори, потребители, инвеститори и т.н."Ако не сложим край на финансирането на въглищата, те ще сложат край с нас", казват от организацията.

Финансовите институции коментират нееднократно, че със своето финансиране всъщност подпомагат своите клиенти да се приспособят към декарбонизацията. Истината е, че нито една от тези компании не извършва енергиен преход, категорични са обаче от германската екологична организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още