IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фючърсите върху американския петрол излязоха на зелена територия*

Анализаторите обаче все още очакват проблеми със съхранението и свръхпредлагането на суровината

09:30 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI  за доставки през май излязоха на зелена територия по време на търговията през нощта, след като в понеделник за първи път в историята си потънаха под нулата, информира CNBC. От своя страна международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,26 долара, или 1,02%, до ниво от 25,3 долара за барел.

Цената на суровия петрол сорт WTI за доставките през май се повишава със 103,77% до 1,42 долара за барел, след като по-рано суровината се търгуваше за минус 37,63 долара за барел. Фючърсите върху суровината за доставка през юни се разменят с повишение от 7,29% при  21,92 долара за барел. Цените на доставките за юли и август също се повишиха над нивото от 20 долара.

Предната част на кривата на фючърсите или договорите за май, които изтичат във вторник, беше ударена най-силно, тъй като се прилага за горивото, което ще бъде доставено във време, в което по-голямата част от САЩ остава под блокада заради коронавируса.

"Фючърсите върху петрола продължават да се противопоставят на гравитацията", заяви Луиз Диксън, анализатор от Rystad Energy. „Този ​​момент, разбира се, е исторически и най-добре илюстрира ценовата утопия, в която се намира пазарът от март насам, когато пълният мащаб на проблема със свръхпредлагането започна да става очевиден“, добави тя.

Пандемията от коронавирус доведе до безпрецедентно понижение в търсенето. Международната агенция по енергетика предупреди в месечни си доклад за петрола, че търсенето през април може да бъде с 29 милиона барела на ден по-ниско, отколкото преди година, достигайки ниво, последно наблюдавано през 1995 г. По тази причина цените могат да останат по-ниски за по-дълго време.

„Въпреки че съкращаването на добива от страна на ОПЕК+ ще започне на 1-и май,  през следващите от 4 до 6 седмици ще се наблюдава тежък проблем със съхранението, който може да доведе до феномени като суперконтанго (състояние, при което най-скорошният фючърс се търгува с повече от 10 долара по-евтино от този за същия месец на следващата година) и отрицателни цени“, написаха анализатори от Citi в бележка до клиентите в понеделник.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,32% до ниво от 1705,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:07 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още