IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 забранява вноса на ново руско злато от вторник

Мярката ще нанесе удар на руските олигарси, които бързат да купуват злато, за да избегнат финансовите последици от санкциите, каза Борис Джонсън

12:17 | 26.06.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Богатите демокрации от Г-7 ще обявят забрана на вноса на руско злато във вторник в рамките а продължаващите усилия Русия да бъде държана отговорна за войната ѝ в Украйна и за блокиране на опитите за избягване на западните санкции, съобщи високопоставен представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

Великобритания и САЩ ще обявят хода в неделя, последвано от официално съобщение във вторник, каза представителят.

„Президентът и други лидери на Г-7 ще продължат да работят, за да държат (руския президент Владимир) Путин отговорен. Днес САЩ и Великобритания обявяват, че лидерите на Г-7 ще забранят вноса на руско злато. Официалното съобщение ще дойде във вторник“, каза представителят.

Доставките между Русия и Великобритания, която има централна роля в търговията със злато, се сринаха почти до нула, откакто западните страни наложиха санкции на Москва заради нашествието в Украйна. Лондонската пазарна асоциация за скъпоценни метали, която задава стандартите за пазара, премахна руските златни рафинерии от списъка си с акредитираните през март.

„Решението само формализира това, което златната индустрия вече така или иначе направи“, коментира Ейдриън Аш, ръководител на анализите в консултантската компания BullionVault.

Макар че западните санкции за наказване на Русия вече затвориха до голяма степен европейските и американски пазари за злато от втория по големина производител в света, обещанието на Г-7 ще отбележи пълното прекъсване на връзките между Русия и двата водещи търговски центъра в света Лондон и Ню Йорк. Останалите страни в Г-7 са Германия, Франция и Италия.

Преди време Лондон беше една от най-важните дестинации за руски скъпоценни метали – руското злато за 15 млрд. долара, което пристигна в града миналата година, съставляваше 28% от вноса на злато на Великобритания, сочат данни на Comtrade на ООН, пише Bloomberg. Злато Злато

Макар че на теория рафинериите могат да продължат да внасят пряко руско злато, повечето обещаха да не го правят. Асоциацията на швейцарските рафинерии, която доминира индустрията, отрече нейни членове да са купували злато от Русия, след като публикувани данни показаха, че руско злато е влязло в Швейцария.

В момент, когато елитът в Русия бърза да купува злато в опит да избегне финансовите последици от санкциите, забраната „ще засегне директно руските олигарси“, заяви британският премиер Борис Джонсън в комюнике.

Забраната на вноса, която ще влезе в сила скоро, ще важи за новодобитото и за рафинираното злато, става ясно от комюникето.

Притокът на други метали от Русия като мед, никел и паладий продължава в момент, когато суровинната индустрия трудно управлява дългогодишните си отношения с един от големите доставчици на суровини в света.

В същото време руската златна индустрия търси нови варианти за продажби като по-голям износ за Китай и Близкия изток, които не са част от Г-7.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
.. и за последната седмица цената не мръдна... копейки, начело с цико обратния... кога ще познаете нещо??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Само с по-висока цена на златото не бяхме наказали още Русия. А кой много обича злато - Индия и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto2
преди 1 година
Т.е. в довечера да очакваме златото на скочи на борсите, защото 10 процента от добива му едва от Русия. Имам дълги на сребро, дали и те ще флуктират нагоре интересно!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Начи първия пакет санкции е към 2400 долара troy ounce weighs 480 grains
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
aldy
преди 1 година
Да не се правят на утрепани и да върнат откраднатото руско злато на Русия. Аман от такива нагли клептомани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още