IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром обмисля по-високи износни цени за Европа и Турция

Компанията ще обмисли повишаване на доставките за Стария континент, едва след като напълни собствените си газохранилища до края на октомври

12:00 | 09.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Газпром повиши очакванията си за цената на износа на природен газ за 2021 г. и същевременно изрази предпазливост относно обемите, които може да достави на фона на задълбочаването на енергийната криза в Европа, предава Bloomberg.

Руският газов гигант, който е най-големият доставчик на горивото за Европа, повтори, че заздравяването на наличностите у дома е негов топ приоритет. Едва след като напълни собствените си газохранилища до края на октомври, компанията ще обмисли потенциално увеличаване на износа за Европа, съобщават Wood & Co. и BCS Global Markets в отделни коментари в петък след уебинар с ръководители на Газпром.

Руската газова компания повиши прогнозите си за износните цени за Европа и Турция за цялата година до диапазон между 295 и 330 долара за 1000 куб. м, съобщи Илдар Давлетшин, ръководител на анализите за Русия в Wood & Co. Мич Дженингс, старши анализатор в базирания в Москва институт Sova Capital, очерта същия ценови диапазон. Ревизираните прогнози на Газпром за средните цени в региона са добра новина за инвеститорите в компанията, тъй като това е сигнал за по-високи дивиденти в бъдеще.

Wood & Co. и Sova Capital твърдят също, че Газпром запазва консервативната си прогноза за доставките за цялата година за Европа и Турция от 183 млрд. куб. м.

Предпазливост за доставките

Енергийната криза, която обхваща Европа заради ограниченото предлагане, изчерпано от нарастването на търсенето, застрашава възстановяването на икономиката на региона заради повишаването на разходите за бизнеса и сметките на домакинствата и ускоряването на инфлацията. Затова предпазливостта на Газпром за доставките може да разочарова някои трейдъри и държавни ръководители, които са се надявали на незабавно увеличаване на предлагането.

В сряда руският президент Владимир Путин заяви, че износът от страната към Европа може да достигне рекорд през 2021 г., но не уточни обемите или кога може да започне увеличаването на доставките.

За Газпром не е необичайно да дава предпазливи прогнози за предлагането заради факта, че продажбите ѝ са силно зависими от времето както в Русия, така и в чужбина. Въпреки това през последните дни компанията повтаря непрекъснато, че изпълнява всичките си договорни задължения и ще се стреми да увеличи износа, когато това е възможно.

Анализатори твърдят, че Газпром смята по-дългосрочните договори и цени за инструмент, който може да помогне на Европа да смекчи последиците от изключителната волатилност.

Дженингс от Sova Capital съобщава, че компанията може да обмисли връщане към индексирана цена на газа спрямо петрола в някои договори, „тъй като купувачите може да искат по-малка волатилност на цените“.

В същото време ралито на цените на газа в Европа вече са сигнал за рекордни дивиденти за Газпром. По-рано тази година BCS прогнозира, че дивидентите, които газовият гигант ще изплати за 2021 г., може да надхвърлят 40 рубли (56 цента) на акция, над два пъти повече спрямо предишните рекордни дивиденти от 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още