Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Геополитическата несигурност изстреля златото до цена от над 1900 долара*

Благородният метал вероятно ще отбележи седма поредна седмица на ръстове в стойността – най-дългата поредица от 2011 г. насам

Геополитическата несигурност изстреля златото до цена от над 1900 долара*

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото премина прага от 1900 долара за тройунция, приближавайки се все повече до абсолютния си връх отпреди девет години на фона на подновеното глобално политическо напрежение и тревоги за икономическия растеж.

Увеличаващите се признаци, че продължаващата коронавирусна пандемия все още блокира възстановяването на икономиката и новият пик в напрежението между Пекин и Вашингтон дават нова сила на ралито на благородния метал. Златото също така се радва на подкрепа и от комбинацията от ниски или отрицателни лихви, по-евтиния долар и очакванията за ускорение на инфлацията заради отпусканата ликвидност от централните банки.

Спот цената на златото поскъпва с близо 0,8% до 1903,02 долара за тройунция минути преди 17 ч. българско време. Тя достигна 1898,34 в четвъртък, приближавайки се до рекордните 1921,17 долара, достигнати през септември 2011 г.

Цената на фючърсите върху златото от своя страна е 1899,25 долара за тройунция, което представлява ръст от 0,5%. Благородният метал е напът да отбележи седма поредна седмица на ръстове в стойността – най-дългата поредица от 2011 г. насам.

Среброто поскъпва с 0,3% до 23,052 долара за тройунция и също е напът да отбележи най-големия си седмичен ръст от четири десетилетия

Паладият също поскъпва с над 1,3% до 2268,65 долара за тройунция. Платината обаче поевтинява с 0,3% до 951,15 долара за тройунция.

Ралито на златото може да продължи и през 2021 г. заради нестабилността на долара на фона на геополитическите рискове в среда на ниски за по-дълго лихвени проценти, смята Ейли Онг, анализатор на Bloomberg Intelligence. В същото време UBS Group повиши краткосрочната си прогноза за благородния метал до 2000 долара за тройунция до края на септември.

Благородните метали успяха да привлекат инвестиции от 3,8 млрд. долара през седмицата, завършила на 22 юли, което е и вторият по големина седмичен обем от средства, показват изчисления на Bank of America Corp.

*Информацията е актуална към 17 ч.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Сигналът за спазване на съкращенията в ОПЕК+ дава тласък на петролните цени*