Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Германия е най-големият в света пазар на златни кюлчета и монети

Търсенето на злато е огромно и в момента на пазара навлизат много малки инвеститори

Германия е най-големият в света пазар на златни кюлчета и монети

Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германия отново стана най-важният пазар за продажби на златни кюлчета и инвеститорски монети през 2020 г. Това става ясно от данните, публикувани от Световния съвет за златото (WGC) в четвъртък. Според доклада германските инвеститори са закупили 83 тона злато под формата на кюлчета и монети само през първата половина на 2020 г.

Това е ръст от почти 120 процента в сравнение със същия период на миналата година. А при цена на златото в момента от около 54 милиона евро на тон, това съответства на стойност от 4,4 милиарда евро.

Още по темата

Така се оказва, че германците са закупили тази година повече злато от китайците. През 2019 г. Китай беше най-големият пазар за продажби на златни кюлчета и монети. Въпреки това търсенето в Китай спадна значително през първата половина на 2020 г.: китайските инвеститори са придобили 81 тона през този период след 123,6 тона през същия период на предходната година.

Златото достигна пика в цената си в началото на тази седмица и надмина досегашния рекорд от септември 2011 г. А преследването на нови рекорди продължава. В четвъртък сутринта цената на златото беше около 1960 долара, а границата от 2000 долара за унция (около 31 грама) се приближава все повече.

Досега най-важният двигател на търсенето на злато е вливането във физически подкрепени златни индексни фондове (ETF-и), както показват данните на WGC. Съответно инвеститорите са насочилои коло 47 милиарда долара към тези финансови продукти през първата половина на 2020 г. Количеството благороден метал, управлявано от златни ETF-и, нарасна повече от всякога - със 734 тона до 3616 тона.

Така операторите на ETF-и заедно държат повече злато от Бундесбанк и са вторият по големина собственик на злато в света след САЩ. Американските златни ETF-и представляват 75 процента от притока, което предполага, че в частност американски инвеститори стоят зад златните инвестиции. Най-големият ETF за злато в САЩ, SPDR Gold Trust, притежава с 1150 тона повече злато, отколкото има Швейцарската национална банка.

„Наблюдаваме събуждане на купувачите на злато в САЩ“, казва Джон Мълиган, пазарен стратег в Световния съвет за златото. По-специално търсенето от страна на институционални инвеститори като пенсионни фондове или управители на активи е „на изключително високо ниво“, отбелязва експертът на WGC Мълиган. Те имали изключително голяма нужда за наваксване на изоставането.

„В съвремието делът на физическото злато в общите активи под управление никога не е бил повече от два или три процента“, казва той. Въпреки това, тъй като държавните облигации генерират все по-често ниска или дори отрицателна възвръщаемост, все повече портфолио мениджъри хеджират рисковите си позиции в акции със златни инвестиции, казва Мълиган.

„Голяма част от институционалните инвеститори в Съединените щати изобщо не притежават злато", казва експертът на WGC. Ето защо потенциалът тази група купувачи да продължи да поддържа търсенето на злато е голям.

Дори търсенето на златни кюлчета и монети от малки американски инвеститори наскоро значително се увеличи. Пазарът на златни кюлчета и Крюгерранд (златна южноафриканска монета, чието сечене започва през 1967 г. и има за цел да рекламира южноафриканското злато на международния валутен пазар) е труден заради силната култура на акциите в САЩ. Но това също изглежда се променя: Само през второто тримесечие на 2020 г. търсенето от американски малки инвеститори се е утроило до 13,8 тона.

Пазарът на кюлчета и монети в САЩ все още е малък в сравнение с този на Германия. Напоследък много търговци на злато подкрепят нарастващия интерес на германските частни инвеститори към благородните метали. Pro Aurum наскоро обяви, че търсенето на злато се е увеличило повече от два пъти през първото тримесечие. „Ние продадохме повече от десет тона златни кюлчета и монети през този период", каза мюнхенският търговец на злато.

През втората половина на юли търсенето се е повишило значително след по-слабите седмици през май и юни. „Въпреки високите нива на цените 85 процента от нашите клиенти бяха на страната на купувачите“, поясняват от Pro Aurum.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
4
 
12
red6 до: Стоян Петров
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Е не знам колко е точно оловото, и дали е било точно олово в кюлчетата, но все тая. Това е сериозна причина да се отдръпнат поне малките инвеститори.
0
 
2
 
11
khao до: Стоян Петров
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
ланци, гривни... пръстени. тук таме по някое кюлче :))
4
 
4
 
10
Стоян Петров до: ing5rov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Акъл може да имаш, може и да нямаш(като теб) ........ но може да даваш!
6
 
4
 
9
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Това обясних и аз, но по друг начин. Колкото до оловото мисля, че не си прав, но не е болка за умиране.
5
 
6
 
8
преди 5 месеца
хансовете имат афинитет към златото и златните зъби от времето на смуглия ариец с мустачките.

Още от Суровини
Цените на петрола поемат нагоре след неочакван спад на запасите в САЩ*