IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изтегли всичките си златни резерви от Париж

Още 1236 тона остават в Ню Йорк (36,6%), а 432 тона - в Лондон (12,8%)

17:24 | 23.08.17 г.
<p>
	<em>Ден на отворените врати в германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank). Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ден на отворените врати в германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank). Снимка: Архив Ройтерс

Германия приключи с изтеглянето от Париж на всичките си златни резерви и на част от резервите си в САЩ, съобщи германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank).

Бундесбанк посочва, че над половината от общо 3378 тона германско злато, складирано в чужбина по време на Студената война, за да не попадне в ръцете на Съветския съюз, вече е върнато в страната.

Операцията, обявена през 2013 г., е приключила близо три години преди крайния срок през 2020 година. Изтегленото количество вече се съхранява в сейфовете на Бундесбанк във Франкфурт.

От хранилищата на френската централна банка са изтеглени 374 тона от благородния метал или 11% от всички германски резерви, а от Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк са изтеглени 300 тона.

Членът на управителния съвет на банката Карл-Лудвиг Тиле съобщи пред журналисти, че още 1236 тона остават в Ню Йорк (36,6%), а 432 тона - в Лондон (12,8%). Във Франкфурт се съхраняват 1710 тона злато.

Транспортът, извършен при строго секретни условия, е струвал 7,7 млн. евро на Бундесбанк.

Златните резерви на Германия - втори по количество след американските, представляват 270 000 кюлчета всяко по около 12 килограма.

След края на Втората световна война Германия не е имала златен резерв, но той е бил възстановен след 1951 г. и днес има пазарна стойност от 120 млрд. евро.

Бундесбанк премества златните си резерви в страната не защото се съмнява в надеждността на чуждестранните си партньори, уверява институцията. Причината е, че съхранението на златото в чужбина усложнява процеса на проверка на неговата автентичност и инвентаризацията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още