IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия прибира златните си резерви

Решението на Берлин да изтегли злато от Федералния резерв в Ню Йорк и френската централна банка предизвика диспут за доверието между централните банки

10:00 | 16.01.13 г. 46
Автор - снимка
Редактор
Германия прибира златните си резерви

Вторият най-голям притежател на златни резерви в света – Германия, планира да изтегли част от златото, което съхранява в Ню Йорк и Париж. Този ход вероятно е белег за разрушаването на доверието между основните централни банки, пише CNBC.

Вчера германският в. Handelsblatt съобщи, че Берлин планира да репатрира част от златните си резерви, съхранявани във Федералния резерв на Ню Йорк и френската централна банка. По-късно Bundesbank потвърди информацията.

Германия притежава близо 3 400 тона злато, което се оценяваше на 177 млрд. долара към края на декември, според данни на германската централна банка. По-голямата част от резервите Берлин държи в чужбина още от времето на Студената война заради опасенията от нападение на Съветския съюз над Западна Германия.

Новината, че Германия иска да си прибере част от златните резерви причини смут, а управляващият директор на PIMCO Бил Грос коментира в Twitter: “Твърди се, че Германия изтегля злато от Ню Йорк и Париж към Франкфурт. Централните банки не си вярват?”

За ситуацията може обаче да има далеч по-прозаично обяснение – одит. Още миналата година Берлин изтегли злато, съхранявано в британската централна банка, за да провери състоянието му.

Рик Спуунър, главен пазарен анализатор в CMC Markets, Сидни, посочи, че все още не е сигурно дали решението отразява липсата на доверие между централните банки, но много от пазарните участници ще го приемат точно по този начин. “Изводът е, че ако САЩ изпаднат в истинска дългова криза, германските власти ще се чувстват малко повече уверени, ако активите им са си у дома”, допълни той.

Фискалните проблеми на САЩ остават във фокуса на инвеститорите, тъй като се очаква Вашингтон да достигне тавана на дълга към края на февруари – началото на март. Намирането на път към подобряването на устойчивостта на американския дълг обаче също остава предизвикателство за политиците, което оказва сериозен натиск върху доверието.

“С изтеглянето на резервите Bundesbank се опитва да внуши увереност на германския потребител в нейната солидност”, коментира старши валутният стратег на Societe Generale Себастиан Гали. “В момента това е знак, че системата е на път да се разпадне, че доверието е по-ниско повсеместно”, допълни той.

Анализаторите обаче не очакват незабавна реакция на пазарите на злато и валута на новината. “За пазара на злато няма никаква разлика в общото търсене и предлагане. Все пак германската централна банка е собственик на това злато, без значение къде се намира то”, коментира Спуунър.

За някои експерти въпросът не е толкова дали Германия ще премести своите златни резерви, а дали ще продава злато след това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
А така ,и Азербайджан си иска златото от Моргата :D http://abc.az/eng/news/main/70838.htmlОрк друга песен ще запееш скоро :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Золото манит нас, золото любит нас, золотоЗолото манит нас, золото губит нас, золото.http://***.youtube.com/watch?v=5gb0jFSqUh0да не стане накрая всичко да отиде в морето :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Хайде провикна се и и Холандската банка - къде ми е златцето ? Кой е следващия ? Моля залагайте ! Австрия , Швеция , Дания ,Холандия,Норвегия ..... Събитията по репатриране приличат на зараждане на ураган . А всичко започна с пърхането на крилцата на Хуго Чавес , или може би .... Де Гол ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
..."Златцето е секси."Императорът, ок 28 г. сл. Star Wars
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 5
Императорът
преди 11 години
..."Златцето е секси."Императорът, ок 28 г. сл. Star Wars
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 8 rate down comment 0
I
преди 11 години
"Златото може да си пробие път през центъра на стражите и да разруши най-мощните прегради по-лесно и от мълния."Хораций, Кармина , ок. 20 г. сл. Хр."Когато златото говори, всички свидетели мълчат."Италианска поговорка"Златото е владетелят на всички владетели."Демокрит"Не Филип Македонски, а неговото злато пороби Гърция."Плутарх (Сравнение между гръцката и римската военна стратегия на древногръцкия философ и биограф Плутарх.)"Златото е жив Бог."П. Б. Шели"Златото е мащаб на големите цивилизации."The American Federationist, 1896 (Официална публикация на American Federation of Labor"Златото е пари и нищо повече."Дж. П. Морган"Подобно на свободата и златото не се задържа дълго там, където не го ценят."Дж. С. Морил http://***.whoamijournal.com/content.php?267-%D0%A1%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Като ви чета коментарите и си спомням за Подвързачов, който е казал :"Българският политик, като дойде на власт и започва да се разпорежда като в неприятелска държава". Аз лично не виждам как мога да имам доверие на държавата за каквото и да било. Тя не може да си събере парите за тока, та си е взела чужди фирми за инкасатори, аз чакам от нея да се справи с къде по-сложни неща като здравеопазването, образованието, съдебната система, правозащитните органи. Това си е една рекетьорска фирма и целта и е да граби безогледно. За това - никакви данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
На Германия бе наложено, с таен анекс към мирния договор, като на победена страна да може да държи само 30% от златните си запаси , а останалите да бъдат в страните победителки , разбира се без СССР.очевидно последните ограничения пред Германия вече падат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
Български пощи с 9,2 милиона лв. загуба за 2011 г., при 137 милиона лв. оборот. Е как да имаш вяра в държавата като стопанин? Казваш че печалбата остава в бюджета! А загубата къде остава? В Челопеч Майнинг работят около 1200 служители, които хранят още около 3 - 4 хиляди, това също смятам че е печалба, която остава в страната а не се изнася!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Хубаво е да вярваш, че субекти могат да бъдат рационални. Лошата новина, е че е просто НАИВНО. Разбереш ли това, ще гледаш на нещата с други очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още