Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Глобалният пазар няма нужда от още шистов газ

Възстановяването на сондажната дейност сред петролните компании в САЩ добавя допълнителни количества газ като страничен продукт

Глобалният пазар няма нужда от още шистов газ

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цените на природния газ отскочиха от 25-годишния минимум, достигнат в края на миналия месец, но анализаторите и търговците не очакват те да достигнат много по-високи стойности - поне докато не настъпят студените месеци.

Докато други активи се възстановяват от срива, причинен от коронавируса и дори надвишават предпандемичните нива, природният газ изостава. Защото има твърде много от него, пише The Wall Street Journal. 

Още по темата

Запасите на газ за електроенергията и отопление са достигнали капацитета на съоръженията по целия свят. Международната търговия с втечнен природен газ (LNG) се срива, което представлява своеобразна червена лампа за американските шистови компании. И с възстановяването на цените на суровия петрол до около 40 долара за барел, производителите на петрол отново започват активно изпомпване, покрай което се добиват и значителни количества газ като страничен продукт.

Фючърсите на природния газ с доставка през август приключиха в понеделник при цена от 1,83 долара за милион британски топлинни единици. Това е с 23% повече от 25 юни, когато фючърсите за доставка през юли затвориха търговския прозорец при 1,482 долара - най-ниското им ниво от август 1995 г.

Все пак тази цена все още е с 24% по-ниска в сравнение със стойностите от миналата година и с 36% надолу от цената преди две години.

Инвеститорите съкратиха своите мечи залози през последните седмици, намалявайки своята нетна къса позиция, сочат данните на Комисията за търговия с фючърси. Но анализаторите го предупреждават да не стават твърде бичи. Те не очакват цените да надхвърлят 2 долара за продължителен период от време, поне докато американците не включат печките.

Глобалното пренасищане с газ и намаленото търсене заради пандемията доведоха не само до най-ниските цени на газа за юни досега в САЩ, но и до рекордно ниски последователни месечни стойности в Европа.

Сривът в европейските цени беше особено проблематичен за американските производители. Анализаторите на Bank of America Securities описват Европа като „дъмпингова площадка“ за LNG.

Но местата за съхранение на Стария континент, вече достигнаха своя лимит след меката зима, като излишните товари бяха отклонени към Азия. Доставките за азиатските страни останаха стабилни, когато пандемията забави индустриалната активност в Китай в началото на годината.

В крайна сметка пренасищането доведе до масова отмяна на товари по света. Над 110 товара за износ от САЩ бяха отхвърлени, посочват от американската Администрация за енергийна информация. Количеството газ, доставено до крайбрежните терминали на САЩ, е намаляло с повече от половината от рекордните 9,8 млрд. куб. фута в края на март.

Впоследствие LNG бива пренасочен към локални пещери и складове за съхранение. Спадът на цените до 25-годишно дъно през миналия месец се случи именно заради голямото натрупване на запаси.

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc. изчисляват, че отмененият износ на втечнен газ ще добави 760 млрд. куб. фута към американските запаси, които вече са с 30% по-високи от преди година и с 18% над средното ниво за последните пет години. Запасите могат да надхвърлят капацитета на страната за съхраняване на газ през октомври, предупреждават от Goldman.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
0
 
3
Pyramid до: ing5rov
преди 4 седмици
Шистовият газ е природен газ, като всеку друг. С изгледи, у нас, да има добри количества тъй, щото, да посвием вноса и да понапълним бюджета а, развита технология за едно по-интелигентно сондиране - и доста, дълговременни и стабилни, приходи и от концесии по света. Нищо му няма на газа. Българинът е загубен.
2
 
2
 
2
zelka007 до: ing5rov
преди 1 месец
шистовият газ е ресурс и технология на добиване ... не по-малко извращение е да се правят табани от добивът на различни други ресурси и да се изсипват из тайгата ... :)))
7
 
3
 
1
преди 1 месец
шистовият газ е извращение над природата , от което никой няма нужда !

Още от Суровини
Икономическата несигурност сви цените на петрола*