Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Глобалното търсене на петрол започва дълго, болезнено и несигурно възстановяване

Пепродадените количества петрол и петролни продукти ще продължат да се натрупват и през юни, а може би дори през юли

Глобалното търсене на петрол започва дълго, болезнено и несигурно възстановяване

Снимка: Bloomberg

Малцина анализатори разполагат с по-добра преценка върху търсенето на петрол от Джо Гордър, главен изпълнителен директор на голямата американска рафинерия Valero Energy Corp. Гордър обаче не се нуждае от бизнес прозрението си, за да види, че потреблението на горива започва да се възстановява в САЩ, пише Bloomberg. 

Още по темата

Това се вижда от улиците в Сан Антонио, щата Тексас, където работи, където трафикът, който липсваше през последните няколко седмици заради блокадата, се възстановява.

"Хората започват да излизат по-често", казва Гордър.

От улиците на Сан Антонио до Барселона и Пекин данните за трафика, продажбите на гориво по бензиностанциите и петролопроводите показват, че спадът в търсенето на петрол вероятно е достигнал дъното някъде около средата на април и сега започва скромно възстановяване. Тези сигнали представляват лъч надежда на фона на пороя от негативни икономически данни.

„Вярвам, че достигнахме дъното“, коментира Марко Дънанд, съосновател на Mercuria Energy Group Ltd., една от най-големите петролни търговски къщи в света.

Възстановяването обаче ще е изключително бавно. Търговците на петрол смятат, че е вероятно ще отнеме над година, а може би и много повече, преди глобалното търсене да достигне нивата отпреди пандемията от около 100 млн. барела на ден. Много експерти дори спекулират че търсенето може никога повече да не се възстанови.

Вероятната форма на възраждането е силно оспорвана тема. Преди време беше изоставена V-образната форма. Възможно е тя да бъде U-образна, със сравнително дълъг период на дъно, или L-образна, където търсенето никога не се връща до нивата отпреди пандемията.

Може би латинската азбука няма буква за правилната форма на възстановяване. Математическият символ за корен квадратен може да предложи алтернатива: първо V-образно възстановяване след разхлабването на ограниченията, последвано от дълга, плоска опашка, тъй като промените в начина на живот, като налагането на дистанционната работа, се превръщат в нещо предпочитано и обичайно.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Пазара на автомобили се срина с 50% през март и над 95% през април, изкривяванията са много лесни при този обем.
2
 
2
 
1
fon
преди 6 месеца
Има нещо което се нарича "Peak Oil Demand" и е ясно от името какво е. Някои го чакат 2040, 2030, други 2025 или 2023, а някои вече считат, че света е минал през него с коронавируса
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/COVID-19-Could-Accelerate-The-Arrival-Of-Peak-Oil-Demand.html

През март продажната на електромобили в Европа достигна почти 10%
http://ev-sales.blogspot.com/search?updated-max=2020-04-29T13:58:00Z&max-results=7

Някои неща се случват по-бързо от очакваното.

Още от Суровини
Очаквания за по-скъп газ обнадеждава шистовите компании в САЩ