IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Действията на САЩ ще имат ограничено въздействие върху цените на петрол

Според инвестиционната банка през второто тримесечие цените на сорта Брент ще са в диапазона 70-75 долара за барел

08:40 | 24.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Goldman Sachs очаква решението на САЩ да се прекратят облекченията от санкционния режим за някои от водещите купувачи на ирански петрол, че ще има ограничено въздействие върху цените. Въпреки това от банката посочват, че решението за прилагане на мярката, е по-внезапно от очакваното.

Според Goldman Sachs наистина налице е известен краткосрочен риск за цените, но въпреки това тя продължава да се придържа към диапазона от 70-75 долара за барел сорт Брент за второто тримесечие на 2019 г.

В понеделник САЩ поискаха купувачите на ирански петрол да преустановят покупките си от 1 май, в противен случай ги очакват санкции. Цел на ограничението е да се спрат приходите на Техеран от петрол. В отговор цените на „черното злато“ достигнаха шестмесечен връх.

Банката продължава да очаква понижение на цените пред 2020 г. заради по-доброто снабдяване на пазара през следващата година и продължаващата несигурност за това дали Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и другите производители ще продължат споразумението си за свиване на добива след юни тази година.

Според финансовата институция производството на ирански петрол ще се свие с 900 000 барела на ден в сравнение с наличния свободен капацитет от 2 млн. барела, който се очаква да продължи да расте през годината.

Решението на Вашингтон би трябвало да подкрепи цените на близкоизточния дубайски сорт в сравнение с международния бенчмарк Брент, като се има предвид несъответствието в качеството между загубените ирански обеми и по-лекият компенсиращ петрол от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, посочват още от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още