Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Goldman Sachs: Търсенето на петрол няма да стигне нов пик през това десетилетие

Анализаторите обаче очакват покупките да се възстановят до нивата си преди пандемията през 2022 г.

Goldman Sachs: Търсенето на петрол няма да стигне нов пик през това десетилетие

Снимка: gettyimages

Анализаторите на Goldman Sachs очакват търсенето на петрол в световен мащаб да се върне към нивото си от преди пандемията до 2022 г., позовавайки се на увеличението на пътуванията и по-високите разходи за инфраструктура.

В изследователска бележка, публикувана в четвъртък, анализаторите на американската инвестиционна банка изчисляват, че глобалното търсене на петрол ще намалее с 8% през 2020 г., ще нарасне с 6% през 2021 г. и ще се „възстанови напълно“ до нивата преди коронавируса до края на 2022 г, предава CNBC.

Смята се, че бензинът осигурява най-бързото възстановяване на търсенето сред петролните продукти в резултат на преминаването от обществен към частен транспорт и по-голямото използване на автомобили за заместване на въздушните превози при вътрешния туризъм - особено в САЩ, Европа и Китай.

Счита се, че търсенето на дизел ще се възстанови до нивата си от 2019 г. през 2021 г., подсилено от правителствените разходи за инфраструктурни проекти.

От Goldman Sachs обаче предупреждават, че търсенето на реактивни горива е „най-големият губещ“ от коронавирусната криза, като увереността на потребителите към полетите ще остане ниска до намирането на ваксина.

Още по темата

Ето защо американската банка не очаква търсенето на реактивно гориво да се върне на нивата преди Covid-19 поне до 2023 година.

Прогнозата е направена, след като цените на петрола постигнаха драматично възстановяване през трите месеца до юни, отчитайки най-добрите си тримесечни резултати за последните 30 години.

Фючърсите върху Брент и WTI скочиха съответно с над 80% и 91% през второто тримесечие, но и двата сорта остават на меча територията, отбелязвайки 30-процентово понижение от стойностите си в началото на годината.

Суровинните фючърси спаднаха до рекордно ниски нива през април, като тези върху WTI попаднаха на отрицателна територия за първи път в историята си.

От Международната агенция по енергетика заявиха през миналия месец, че очакват спадът на покупките на петрол през тази година да бъде исторически, след като търсенето през второто тримесечие намаля с почти 18 милиона барела на ден в сравнение със същия период година по-рано.

Анализаторите от Goldman Sachs заявиха че в дългосрочен план очакват търсенето на петрол да достигне пик едва през 2030 година.

„Вярваме, че страните извън ОИСР и по-специално нефтохимическият сектор ще бъдат ключовите двигатели на растежа на търсенето на петрол през следващото десетилетие“, заявиха анализаторите.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Германия търси суровини - на 4500 метра под морската дълбочина