Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Големите печеливши от енергийната трансформация: метали и минерали

Заражда се нов проблем - недостатъчни залежи, които да покрият растящите нужди на новите енергийни решения

Големите печеливши от енергийната трансформация: метали и минерали

Снимка: Bloomberg LP

Компаниите и индустриите, свързани с добив на минерали и метали, ще са сред големите печеливши от енергийната трансформация, сочи доклад на Световната банка.

Според оценките ще бъдат нужни 3 млрд. тона метали и минерали, за да бъдат посрещнати растящите нужди при изгарждането на вятърни паркове, соларни панели и използването на геотермалната енергия, както и за технологиите за съхранение на енергия.

Това означава, че добивът на литий, графит и кобалт може да се увеличи с 500% до 2050 година. Или с други думи енергийната трансформация ще бъде високо минералоемка.

Още по темата

Растящите нужди от метали и минерали ще доведат до икономически възможности за развиващите се икономики, които са богати залежи от тези ресурси. Това обаче е и предизвикателство за тези държави, защото добивната индустрия трябва да се развива по устойчив начин и да не доведе до нови проблеми за околната среда.

Със своите залежи от мед Чили има възможността да игра толкова важна роля за развитието на глобалната икономика както е днес Саудитска Арабия. Потенциал има и Демократична република Конго, макар и политическата нестабилност да влияе върху управлението на подземните богатства.

Анализатори обаче посочват, че се заражда нов проблем - недостатъчните залежи. Например целите за електрическите автомобили, соларните и вятърните паркове изискват пет пъти повече мед от доказаните залежи.

"Не можем да врътнем копчето и да добиваме повече мед", коментира изпълнителният директор на Trafigura Джереми Уиър, цитиран от Ройтерс.

През февруари цените на тримесечните контракти за мед на Лондонската метална борса достигнаха най-високото си ниво от август 2011 година насам.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
«Психея» - миссия по изучению астероида стоимостью 10 квинтиллионов долларов находится на финишной прямой. согласно дорожной карте проекта, отправка станции к астероиду запланирована на август 2022 года. Непосредственно на орбиту астероида аппарат должен будет выйти ориентировочно в первой половине 2026 года и совокупно его миссия продлится 21 месяц.
https://www.actualno.com/cosmos/komersializacijata-na-kosmosa-uskorjava-tempove-news_1544365.html
0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Затова отиваме на марс бе. Да копаем и там...

Още от Суровини
Зелен петрол? Това звучи като „свинска веган наденица“