IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите петролни компании са готови да изиграят своя голям коз

Петролният свят все още вярва, че може да оцелее и дори да бъде печеливш на фона на глобалната енергийна пренастройка в посока зеленото бъдеще

20:00 | 10.10.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Големите петролни компании (известни още като Big Oil) наскоро повишиха насоките си за изплащане на дивиденти, обещавайки на акционерите си добра възвръщаемост в момент, когато все по-голям брой инвеститори поставят под въпрос бъдещето на запасите от петрол, пише Цветана Параскова за Oilprice.

Big Oil и най-голямата петролна компания в света, която все още не присъства в списъка, Saudi Aramco, актуализираха своите планове за дивиденти през последните месеци в знак, че вярват, че могат да повишат възвръщаемостта към акционерите, дори ако никой не е сигурен в движението на цените през следващите месеци.

Най-големите петролни компании в света ще изиграят своя коз - дивидентите - в надпреварата за привличане на инвеститори, състезание, което те губят през последните няколко години. 

Инвеститорите избягват енергийния сектор на фона на повишената нестабилност в цените на петрола и газа, внезапните спадове на цените и опасенията относно бъдещото търсене на петрол.

Досега през тази година компаниите от енергийният сектор се представят значително по-слабо от обикновено в индекса S&P 500. Според Yardeni Research, Inc енергийният сектор в S&P 500 е загубил 2.8% от стойността на акциите си през годината до 8 октомври, в сравнение с ръста от 15.4% на самия S&P 500. Именно енергийният подиндекс беше най-лошият показател сред основните сектори в S&P 500.

Петролните специалности вече са готови да увеличат изплащането на дивиденти, за да направят отново щастливи своите акционери и, да се надяваме, да привлекат повече инвеститори.

ConocoPhillips е най-новата петролна компания, която обяви, че увеличава дивидента. В понеделник американската компания заяви, че увеличава тримесечния си дивидент с 38 на сто, което се изразява в годишно увеличение на дивидента от около 500 млн. долара. Изкупуването на акции за 2020 г. се очаква да бъде около 3 млрд. долара, което е по-малко от обратното изкупуване през тази година на стойност 3,5 млрд. долара.

Разликата в обратно изкупуване през тази и следващата година е ефективно изместена към изплащането на дивиденти, знак, че ConocoPhillips е уверена, че може да зарадва акционерите си дори при сегашните негативни перспективи за търсенето на петрол и цените на петрола през останалата част от 2019 г. и началото на 2020 г., пише колонистът на Bloomberg Opinion Лиам Денинг.

Но не само ConocoPhillips обещава да увеличи дивидентите.

През юни тази година Shell заяви, че изгражда бизнес с потенциал да върне 125 млрд. долара под формата на дивиденти и обратно изкупуване на акции на акционерите между 2021 г. и края на 2025 г.

През септември френската Total заяви, че ускорява растежа на дивидентите през следващите години, като насоките за увеличаване на дивидента са с от 5 до 6% годишно, спрямо 3-те процента годишно преди това. Общо компанията очаква да увеличи паричния поток с повече от 5 млрд. долара до 2025 г. при цена за около 60 долара за барел или средно увеличение на паричния поток от около 1 млрд. долара годишно.

След това е Saudi Aramco, която тези години изпомпва малко под 10 млн. барела на ден - повече от четирите най-големи публични петролни компании взети заедно.

Докато се опитва да стартира своето закъсняло първоначално публично предлагане (IPO), Aramco обяви по в презентация в края на септември, че ще изплати „базов дивидент“ от 75 млрд. долара през 2020 г. на акционерите.

Саудитците също така планират да въведат „механизъм за приоритизиране на дивидентите“, за да възнаградят първо неправителствените акционери. Между 2020 г. и 2024 г., ако годишните дивиденти са под 75 млрд. долара, „се предвижда дивидентите за неправителствените акционери да имат приоритет, така че те да получат пропорционалния си дял от еквивалент на 75 млрд. долара“, посочват от компанията.

На фона на нарастващите призиви за смислени действия в областта на климата и опасността натиск от страна на инвеститорите спрямо Big Oil за бърза смяна на фокуса, Aramco и всички други големи петролни компании сега ще изиграят своя най-добър коз – удовлетворяването на акционерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Не приятел, само еко-талибанските. Които в крайна сметка бъркат и ще бъркат все по-дълбоко в нашите джобове - Во имя Отца и Сина и неутрално-въглеродного духа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Иване, когато след 2-3 години ти забранят да си караш пушляка близо до места където живеят хора, тогава ще си го биеш у главата. А за кобалта не се бой. Има за всички. Плюс това, питай Императора ако не вярваш, децата (и възрастните) в Конго са мързеливи и не искат да работят.Хахото, всяка новина която не ти допада е спонсорирана от тайни либерални общества. На твое място бих внимавал, че да не ги ядосам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 6
Ivan N.
преди 4 години
То даже това, че е възможно материалът да е еко-пропаганда, не е проблема. Обаче вместо да се правят коли, които са здрави и издържат с години без ремонт, се правят возила със съмнително качество, които ттябва да се сменят на няколко години, защото са пълен ***. Капитализмът в тази си формс трови земята, не нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Що се вързвате на спонсорирано съдържание! Този материал си е откровен зелен пи ар. Първо мислех, че сайта е сериозен в дискусията по темата. Но бързо стана ясно, че е еднопосочен към зеления чек. Трябва да си вадят с нещо хляба, така че просто не се впечатлявай толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
Ivan N.
преди 4 години
Абсолютно вярно! Имайки предвид, че за производството на електромобили отива в пъти повече вода, отколкото при производството на автомобили с ДВГ, смятам още дълги години да си карам аудито, което е 2006, 3.0 tdi. Ще ме прощава г-н Мъск, но се съмнявам кобалтът, който се добива в Демократична Република Конго от деца, прекарващи цял ден под земята, в крайна сметка да излиза по-екологичен от дизела. Да не говорим, че батериите се сменят на няколко години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
scott
преди 4 години
исканата сума е 16 трилиона долъръ от демократите в САЩ и 1.2 трилиона евро от европа. тез, екоталибаните, милиардите за нищо ги нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
scott
преди 4 години
сметам да се набълбукам с акции на петролните ковпании. Предвиждам краткосрочен пик на печалбите - щом ше има ДИ5ВИДЕНТ + ВОЙНА. Сичики армии с петрол воюват. Ше скочи черното злато бая, докъм 1 месец отсега. айде шел, тотал и бп - вие сте в мойто портмоне. маке ме реач шортли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
"Смислени действия в областта на климата"? - Какво - енергийно самоубийство са смислените действия ли - за кефа на екодиваците и техните кукловоди - ония, дето искат да грабят нови стотици милиарди субсидии за натрапване на ВЕИ-тата им? Слузта и газта дават над 60% от световната енергия и това няма как да се промени. А ако енергетиката бе на пазарен принцип (капитализъм, нали така?) не слузестите компании щяха да фалират, но ВЕИ щяха да фалират - и то страшно бърже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още