IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Дълговете на петролни компании, фалирали от началото на 2016 г.

Април е месецът с най-много фалити на петролни компании за последните две години

14:15 | 19.05.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Повечето инвеститори са наясно, че в петролния сектор е истинска "касапница". Ниските цени на петрола хванаха свръхзадлъжнелите компании неподготвени, а това принуди много от тях да потърсят защита от кредиторите си, обявявайки фалит, коментира Visual Capitalist.

Темпът на новите фалити обаче бързо се ускорява, като вече са засегнати дори по-големи компании. Графиката на изданието, базирана на данни от Haynes and Boone, показва, че обявените 11 нови банкрута през април 2016 г. носят значително дългово бреме от почти 15 млрд. долара, по-голямата част от което е необезпечено.

През първите два месеца на 2016 г. има девет банкрута. Дълговете на нито една от компаниите обаче не надвишава 200 млн. долара.

През март има общо седем нови фалита, включително на Venoco. Частната компания е сериозно фокусирана върху петрола и притежава както крайбрежни, така и наземни активи в Южна Калифорния. Според обявлението за банкрут на Venoco компанията има дългове в размер на 1,28 млрд. долара, като 71% от тях са необезпечени.

Междувременно април е месецът с най-много фалити на петролни компании за последните две години. Общо 11 компании са подали обявления за банкрут, но по-важното за инвеститорите е, че четири от тях са на публични компании с дългове от по над 1 млрд. долара.

Pacific Energy бе най-голямата действаща петролна компания в Южна Америка. В момента обаче компанията преминава през драматично преструктуриране. Обикновените ѝ акции са отписани, а компанията търси начини да получи удължаване по необезпечените си дългове за 5 млрд. долара.

Базираната в Тексас Ultra Petroleum, която има необезпечен дълг за почти 4 млрд. долара, отпадна от NYSE в извънборсовата търговия, също търсейки защита. Най-високата цена на акциите ѝ през последните 52 седмици бе 17 долара за брой, но в момента те се разменят едва за няколко цента.

Две други големи компании, обявили банкрут, са Energy XII и Midstates Petroleum. Те дължат съответно по около 3 млрд. и 2 млрд. долара. Energy XII оперира 10 от най-големите петролни полета в Мексиканския залив. Базираната в Оклахома Midstates пък е фокусирана върху съвременни техники за сондажи в наземни петролни басейни в САЩ.

Общата дължима сума на обявилите банкрут през април компании достига зашеметяващите 14,9 млрд. долара, като по-голямата част е необезпечена. За сравнение, 42-те енергийни компании, подали обявления за банкрут през цялата 2015 г., имат общи задължения за 17,2 млрд. долара.

Още графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 7 години
Китайците И руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
Chick-Chirick
преди 7 години
Фирми фалират, но това не се отразява на подалите заявления за безработни в САЩ - поне според "официалната статистика" - китайците са виновни понеже много лъжат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 7 години
Ако не беше оня скарфейс с лекето на тиквата, горбачов ли беше, къв беше оня офлюх, дето вика Михал, та както сичко беше уж фалирало у социалистическа България, немаше още да работи? И Белене щеше да има, и Червена могила, та даже и Кремиковци с още нови мощности... хихихи... Така е при социализма - и американците вече разбраха кое е убаво... хахахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
те хората много добре разбират ама медиите и банките барабар с печатниците се държат все още от Запада главно Сашовци. Като ти бълват глупости на квадрат по медиите само печатат пари като си мислят, че са открили Светия Граал, останалата *** Не-Запада вече им е писнало и китаеца бил в Париж на няква конференцийка с останалите гамнали да чертаят нови финансови схеми защото това с долара става ненормалщина. Неконтролирана печатница плюс безкрайни войни и няма фалити щото печатницата си бачка, да ама останалия свят не мислят така и ше има разместване в най-скоро време защото палажението е вече нетърпимо .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
ceneto
преди 7 години
е то тия дето са стартирали процедурата по банкрут не значи че спират да работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
пхахаха оффф щях да си разлея чая ..... расте ми как няма да расте, че и плана преизпълнили :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
0pk
преди 7 години
Всеки месец с по една нула отзаде расте. Скоро Кери пак ще ходи в Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още