IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Най-печелившите и най-губещите суровини за първата половина на 2017 г.

Всички движения на пазара на суровини напоследък са насочени към по-скоро нишови сектори, а водещите суровини все още отчитат спадове

15:35 | 07.07.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С резки движения на цените, огромни възходи, вълнуващи открития на ресурси и екстремни метеорологични събития дните на трейдърите в сектора на суровините обикновено не са скучни, коментира VisualCapitalist.

За заемащите бичи позиции в суровините добрата новина е, че секторът вече не потъва. Лошата новина обаче е, че всички движения напоследък са насочени към по-скоро нишови сектори, например метали като кобалт, цинк и литий, които се представят много добре.

В същото време водещи суровини (злато, петрол, мед) все още отчитат спадове и не могат да достигнат предишните си периоди на слава.

Печелившите суровини

Паладият е най-добре представилата си суровина засега през тази година, почти задминавайки цената на платината. Това се случва за първи път от 2001 г. насам, а в периода 2007-2012 г. цената на паладия бе с 1 000 долара по-ниска от тази на платината.

Земеделските стоки, като суров ориз, свинско место, овес и пшеница, също сериозно поскъпват тази година. В същото време метали като злато, мед и сребро отчитат по-лек ръст в цените си, но все пак вървят нагоре след острия си спад в края на 2016 г.

Commodities with Positive Returns in 2017 H1

Губещите суровини

Най-големият губещ от началото на годината досега е захарта. Тя се срива с над 30% тази година и основната причина е по-слабото потребление на захар в Индия – най-големия потребител на суровината по принцип.

Също много слабо се представят суровините, свързани с енергията, като начело е природният газ.

Commodities with Positive Returns in 2017 H1

Евтини ли са суровините?

От дъното след финансовата криза през 2009 г. до днес индексът S&P 500 скача с 215,4%.

През същия този период повечето основни суровини се сринаха, а след това не успяха да намерят постоянна посока. Индексът на суровините Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) отчита спад от около 31,2%, което е обратното на представянето на акциите.

С други думи, въпреки липсата на екшън в суровините, която отбелязахме по-рано, секторът никога не е бил по-евтин спрямо акциите от 45 години насам. Това означава, че скоро може и да видим така нужното раздвижване.

Други графики вижте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
както и друг път ти казаха колегите, бакалската логика е само за бакалията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
meto76
преди 6 години
По света цената на природния газ пада, тук заради монопола на Газпром и дъщерната им компания в България - Булгаргаз се увеличава с 30%.Какво ще каже ДКЕВР по въпроса, липса на пазар и някаква комисийка от пенсионери определя цените на шамански принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още