IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: САЩ остават водещи по добив на нефт и газ в света

Добивът в САЩ е продължил да нараства с по-бързо темпо от този в следващите два най-големи производителя - Русия и Саудитска Арабия

16:54 | 08.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Графика на деня: САЩ остават водещи по добив на нефт и газ в света

САЩ остават най-големият производител на петролни и газови въглеводороди в света през 2014 г., според оценки на американската Администрация за енергийна информация (EIA). Добивът на въглеводороди в САЩ продължава да надвишава този на Русия и Саудитска Арабия, които съответно са на второ и трето място сред най-големите производители.

В случаите на САЩ и Русия добивът на въглеводороди, по отношение енергийно съдържание, е почти равномерно разпределен между нефт и природен газ. Добивът на Саудитска Арабия, от друга страна, е силно в полза на нефта.

От 2008 г. насам добитият в САЩ нефт се е увеличил с повече от 11 квадрилиона британски термални единици (Btu). Най-драматичен ръст има в Тексас и Северна Дакота. Въпреки спада с 50% на цените на суровия петрол, който започна през втората половина на миналата година, добитият в САЩ петрол все пак се е увеличил с 3 квадрилиона Btu (1,6 млн. барела на ден) през 2014 г.

Добивът на природен газ – до голяма степен от източната част на САЩ, се е увеличил от 5 квадрилиона Btu (13,9 млрд. куб. фута на ден) през последните пет години. Комбинираният добив на въглеводороди през последните пет години в Русия се е увеличил с 3 квадрилиона Btu, а в Саудитска Арабия – с 4 квадрилиона Btu.

Докато добивът на въглеводороди САЩ през последните няколко години се дължи основно на успеха при използване на стегнати петролни формации и шистовия газ, други ключови фактори също са действали да се запази добивът на въглеводороди без сериозно увеличение в Русия и Саудитска Арабия през 2014 г. Въпреки, че руската петролна продукция продължава да се увеличава, добивът на природен газ е намалял заради слабия европейския икономически растеж и по-топлата зима през 2013-14 г., което намали търсенето в основния пазар на Русия за износ на газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Щатите имат добри природни дадености и развито индустриално търсене. Затова, не ме учудва, че са лидери по добива. Би ме заразвало да видя, че са слезли от високите си позиции по потребление поради рязко повишилата се енергийна ефективност но......но, някак, до тук с лидерството. Едно право черво: От устата до гъзеца и, колкото повече продухат през последния, толкова по-напредничави се обявяват, че са. Голямо "лидерство", няма що.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Да видим дали ингилизите ще извадят сега калъчката: http://lenta.ru/news/2015/04/09/oilforqueen/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още