Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Графика на деня: Въпреки усилията на ОПЕК пазарът на петрол не върви нагоре

10 от 21 страни, които се договориха да добиват по-малко, са изпълнили обещаните ограничения през март, спрямо 5 през февруари

Графика на деня: Въпреки усилията на ОПЕК пазарът на петрол не върви нагоре

Снимка: Архив Ройтерс

След по-малко от месец Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ù ще вземат решение, което ще определи краткосрочното бъдеще на петролната индустрия: да удължат сделката за намаление на добива, което така и не доведе до желаното повишение на цените, или да се завърнат към политиката на максимален добив, което доведе до срива на пазара на петрол.

Предвид производствените данни, които вече са налице за три пълни месеца, страните производители на петрол с право могат да твърдят, че поне са се опитали да подкрепят пазара, коментира Bloomberg.

Десет от 21 страни, които се договориха да добиват по-малко, са изпълнили обещаните ограничения през март спрямо пет страни през февруари. Като цяло ОПЕК намали производството си с повече от необходимото.

Страните извън групата все още не са изпълнили изцяло целите си, макар че усилията им са се подобрили значително миналия месец, сочат предварителни данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Заедно страните се опитват да ограничат добива с почти 1,8 млн. барела на ден, като повечето все още ползват производствените нива от октомври като стартова точка.

Русия заяви, че постепенно ще ограничи добива си на петрол с 300 хил. барела на ден. През март страната постига малко над 50% от тази цел, намалявайки го със 177 хил. барела на ден. Страната планира да намали производството с пълния обещан обем до края на април, заяви енергийният министър Александър Новак по-рано този месец.

Азербайджан и Мексико през март се присъединиха към Бруней и Судан, изпълнявайки обещаните понижения, но пък производството на Казахстан достигна рекордни нива.

ОПЕК и съюзниците ù искаха да стабилизират пазара със сделката си. Макар че спадът на цените на петрола наистина спря, те не се и повишиха особено. Ограниченията проправиха път за американските производители да навлязат на пазара, а броят на американските петролни кладенци е на най-високото си ниво от две години, сочат данни на Baker Hughes. Доставчиците в Европа, Африка и САЩ пък навлизат на азиатския пазар.

Много наблюдатели на индустрията очакват сделката за намаляване на добива да продължи през втората половина на годината.

По-високото производство извън ОПЕК – и неизпълнението в рамките на групата – помогнаха да се заличи повишаването на цените през последните три месеца. Нарастващият добив ще свали цените още повече. Светът сега гледа с очакване към срещата на ОПЕК на 25 май, когато производителите ще решат дали да продължат ограниченията.

Други графики вижте тук

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
"ОПЕК и съюзниците

Още от Суровини
Стоковите пазари удържат фронта след решенията на централните банки*