IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гутериш: Инвестициите във въглища трябва да спрат

Субсидиите трябва да бъдат пренасочени към възобновяемата енергия, заяви генералният секретар на ООН

15:05 | 29.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антониу Гутериш. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Антониу Гутериш. Снимка: Bloomberg L.P.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова повече държави да спрат инвестициите си във въглища, настоявайки развитите държави да предприемат категорични климатични действия.

За да може обещанията за нулеви нетни емисии да бъдат подкрепени от надеждни цели и срокове, субсидиите трябва да бъдат пренасочени от изкопаемите горива към възобновяемата енергия. „Това също така означава спиране на финансирането на въглищата на местно ниво и в чужбина, както и намаляване на използването им“, заяви Гутериш във видеопослание за Международния финансов форум в Пекин в събота, цитиран от Bloomberg.

Посочвайки скорошното решение на Южна Корея за спре държавното финансиране за захранвани с въглища електроцентрали в чужбина, генералният секретар заяви, че разчита на страните от Г-7 и другите лидери да поемат сходни ангажименти.

Потреблението на въглища се очаква да се увеличи тази година сред трите основни страни потребителки. Американските електроцентрали се очаква да изразходват 16% повече въглища, а Китай вече използва рекордно количество, въпреки че президентът Си Дзинпин иска страната да започне да намалява използването им от 2026 г.

Гутериш също така наблегна на това, че развитите държави трябва да изпълнят целта си за 100 млрд. долара финансова помощ нови климатични ангажименти, включваща и периода от 2021 г. до 2025 г. Най-малко 50% от финансирането на мерки за климата трябва да отидат за „адаптация и устойчивост“, допълни той.

През ноември предстои дългоочакваната среща за климата COP26, на която представители от 197 страни ще обсъдят въпросите около опазването на околната среда. Очаква се някои от страните да увеличат първоначалните си ангажименти за изпълнение на целта от Парижкото споразумение.

Говорейки за коронавирусната пандемия, Гутериш заяви, че разликата във ваксинационните програми по света трябва да бъде спешно премахната.

„Трябва да се обединим, за да произведем и разпространим достатъчно ваксини за всички, най-вече за да достигнем страните с ниски доходи, които изостават“, каза той.

Гутериш заяви още, че са необходими и повече действия, за да се подкрепят държавите, които се намират на ръба на дългова криза. За тази цел той настоява за удължаване на инициативата на Г-20 за облекчаване на погасяването на дългове и през 2022 г. за всички нуждаещи се страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Тоя *** гутиериш - все "развитите страни" са му трън в гзът - все те да си съсипват икономиката, все те пари да дават, все те безропотно да приемат дивaшките oрди !!! ООН се изперверзи, превърна се в инструмент за репресии срещу белите държави, затова е крайно време те да го зарежат. А за тоя гнусник - кyршум !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още