IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция - портал за иранския петрол в Европа?

Преди санкциите Иран продаваше по 800 хил. барела дневно на европейски рафинерии

19:43 | 22.01.16 г. 3
Гърция - портал за иранския петрол в Европа?

Гърция може да се окаже входът на иранския петрол в Европа, след като бъдат премахнати санкциите срещу Техеран. Това съобщи гръцкият енергиен министър Панос Скурлетис след срещата си с зам.-министъра на петрола на Иран Амир Хосейн Заманиня, предаде "Катимерини".

По време на разговорите си двамата са обсъдили възможностите Гърция да купува петрол от Иран. До 2011 година, преди да бъдат наложени санкциите на Запада срещу Иран, най-голямата гръцка рафинерия - Hellenic Petroleum, беше и един от основните купувачи на ирански петрол.

Иран продаваше по 800 хил. барела дневно на рафинерии в Италия, Испания и Гърция преди да бъдат наложени санкциите, свързани с опасенията на Запада, че страната разработва ядрено оръжие.

Скурлетис коментира пред Ройтерс, че сега Иран е много позитивно настроен към Гърция и обмислят възможностите, които страната предлага, за да се завърнат отново на европейския пазар. Двете страни имат традиционно добри отношения, обясни още енергийният министър на южната ни съседка.

По време на разговорите между Скурлетис и Амир Хосейн Заманиня е бил обсъден и проблема с дълговете на Гърция към Иран за покупка на петрол преди западното ембарго.

Hellenic Petroleum дължи между 550 млн. и 600 млн. долара на Иран за закупен петрол преди налагането на санкциите. Гръцката компания не е могла да изплати дълговете си след налагането на западното ембарго.

Очаква се темата за вноса на петрол да бъде обсъден и по време на официална визита на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Иран, която ще се състои в началото на февруари.

The Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на свои източници, че Техеран ще започне редовни доставки на петрол в Европа през февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
пак се подведох, аз си бях обещал да не отварям статии на които заглавието е въпросително изречение, защото те не носят никаква полезна информация, а са алабалистики и слаби разсъждения на автора за пълнеж на вестника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
що ? кво им пречи да го закарат с танкера примерно до Марсилия .... или Ротердам? Портал ... петролопровод през планините ли ще строят че да стигне до останалите части? .... или това е поредното политическо изказване да покажем колко сме важни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Сараф
преди 8 години
Ами да направим Бургас-Александруполис, но двупосочен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още