IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеджфондовете разпродават петролните си позиции

Пазарите очакват възстановяването на дейността на рафинериите да се забави

09:55 | 13.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Хеджфондовете съкращават петролните си позиции за втори път през последните седмици, пише анализаторът Джон Кемп от Ройтерс. Инвеститорите се опасяват, че коронавирусът се завръща отново и това ще забави възстановяването на авиоиндустрията, което ще намали и търсенето на петрол и горива.

Очакванията на пазара сега са, че ограниченията ще отпаднат най-рано през втората половина на годината и слабото търсене на горива ще потисне възстановяването на дейността на рафинериите през второто и през третото тримесечие.

Решението за разпродажби се подкрепя още и от анонсите на ОПЕК+, че ще започнат да възстановяват добивите през май, както и от индикациите, че петролната индустрия в САЩ също смята да увеличава добива от края на второто тримесечие.

През първата седмица на април хеджфондовете са съкратили позициите си с около 799 млн. барела. Това се случва за втори път в последните 30 дни, след като в седмицата между 9 и 16 март бяха продадени 913 млн. барела петрол.

Засега анализите на базата на съотношението между късите и дългите позиции на петрола показват, че инвеститорите все са позитивно настроени по отношение на цената на петрола. Но настроенията им започват леко да се помрачават, спрямо ситуацията през януари и февруари.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още