Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

И американският лек суров петрол мина прага от 70 долара за барел*

Повече от две седмици след като ураганът “Айда” връхлетя Мексиканския залив, почти половината от производството на суров петрол все още не е възстановено

И американският лек суров петрол мина прага от 70 долара за барел*

Снимка: Bloomberg LP

Цената и на двата водещи сорта петрол вече е над 70 долара за барел след три поредни седмици на повишения на фона на възстановяването на активността в Мексиканския залив и прогнозите за търсенето и резервите през четвъртото тримесечие.

Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate поскъпват с 0,7% до 70,22 долара за барел, след като прибавиха 2,3% в петък. Тези върху международния бенчмарк Брент пък поскъпват също с 0,7% до 73,4 долара за барел. 

Повече от две седмици след като ураганът “Айда” връхлетя Мексиканския залив, почти половината от производството на суров петрол все още не е възстановено, показват последни данни от американските власти, съобщава Bloomberg.

Затрудненията, предизвикани от бурята, са били “необичайно бичи шок” за пазара, посочват от Goldman Sachs. “Айда” е уникална със своя нетен бичи ефект върху американските и световни петролни баланси, предизвиквайки спад от около 30 млн. Барела резерви досег, които може да се увеличат до 40 млн., коментираха от банката. В отделен доклад Goldman прогнозира, че петролът ще поведе рали в цените на суровините следващото тримесечие. 

Цената на петрола върви нагоре през последните седмици на фона на оценките за последиците от “Айда” и възстановяването на търсенето след поредните пикове на коронавируса по света. Ръстове има и въпреки решението на ОПЕК и съюзници да се придържат към плана си за увеличаване на производството, а Китай обяви неочаквано отпускане на петрол от резервите си.

Последиците от “Айда” лишиха Мексиканския залив от около 1,1 млн. барела дневно производство и все още не е сигурно кога добивът ще се възстанови, което е бичи знак за цената, посочват от Vitol Group, най-големият в света независим търговец.

По-късно през днешния ден се очаква ОПЕК да публикува последната си месечна оценка за световното търсене и предлагане. В САЩ резервите потънаха до най-ниското си равнище от септември 2019 г. 

*Информацията е актуална към 9 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 4 дни
"Повече от две седмици след като ураганът Айда връхлетя Мексиканския залив, почти половината от производството на суров петрол все още не е възстановено"................аргумент за дебилизирани ...
2
 
3
 
4
преди 5 дни
Така е винаги преди тежка и продължителна икономическа и финансова криза. А този път ще е и дългова и фискална. 29 трилиона долара дълг и 7.5 трилиона дефицит трудно се оправят.
0
 
2
 
3
khao до: Karo
преди 5 дни
Няма профилна снимка
много бързаш... но и това ще стане, всичко с времето си...
0
 
7
 
2
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Може би е време за преминаване към виртуален транспорт, така както се премина и към виртуална икономика по белия свят и към дистанционна работа от вкъщи. Време е и транспорта да се виртуализира и така да се намали консумацията на петрол. Догодина да започнем да ходим на вируални почивки например.
1
 
9
 
1
s3
преди 5 дни
Няма профилна снимка
Е нали всички за това се борим вече над 10години? Да постигнем и задминем заветната целева инфлация от поне 2%? Сега когато изпълнихме и преизпълнихме целта, защо пак са недоволни хората?Иначе, за петрола е ясно че няма как да се добива все на максимум, с времето запасите ще намаляват и добива ще спада. Не може транспорта да е чак толкова евтин, че всеки да го ползва за щяло и нещяло, без никаква логика и без никакви причини. Повечето фирми изобщо не се грижат за оптимизиране на транспортите си, особено за лично-фирмените си автомобили, онези които държавата дори е освободила от ДДС.

Още от Суровини
Петролът се насочва към седмично поскъпване от около 4% въпреки моментния спад*