IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Deutsche Bank понижи прогнозата си за цената на златото

Търсенето му отслабна значително през последните 18 месеца заради видимия успех на централните банкери в овладяването на финансовите рискове

12:47 | 08.01.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
И Deutsche Bank понижи прогнозата си за цената на златото

Днес Deutsche Bank понижи прогнозата си за цената на златото през настоящата и следващата година, присъединявайки се към нарастващия списък с банки, които стават все по-предпазливи по отношение на перспективите пред ценния метал, съобщи MarketWatch.

Германската банка сви прогнозата си с 12,1% за тази година до 1 856 долара за тройунция, а за 2014 г. - с 5% до 1 900 долара за тройунция.

През последните седмици няколко банки, сред които Credit Suisse, HSBC, BNP Paribas и Goldman Sachs, свиха прогнозите си за цената на златото.

От Deutsche Bank са орязали и прогнозата си за цената на среброто – с 16,8% до 37 долара за тройунция през 2013 г. и с 5% до 38 долара за тройунция през 2014 г.

„От инвестиционна перспектива убедеността ни за запазващата се структурна сила на пазара на златото е подложена на изпитание“, заяви анализаторът в кредитната институция Даниел Бребнер, отбелязвайки, че са налице „основателни аргументи“ за обрат в продължилата повече от десетилетие тенденция към повишаване на цената на златото.

„Световното търсене на злато като инвестиция отслабна значително през последните 18 месеца, главно вследствие на видимия успех на централните банкери в ограничаването на рисковете, свързани с прекаления финансов ливъридж в рамките на икономическата система на Запада“, добави Бребнер.

„Силата на други по-традиционни активи като например американските акции, на фона на нормализиращата се икономическа обстановка, също се отразиха в по-слаба неотложност, демонстрирана от инвеститорите в закупуването на нетрадиционни инвестиционни инструменти като златото“, подчерта той.

В допълнение изглежда нараства убедеността сред мнозина инвеститори и анализатори, че щатският долар вероятно ще поскъпва в дългосрочен план, коментира Бребнер. Тъй като цената на златото се определя в долари, по-силният долар прави метала по-скъп за вложилите средства в други валути.

„В заключение отбелязваме, че последната стенограма от заседанието на Фед предполага, че може да бъде предприето затягане на политиката по-рано от очакваното“, добавя той, визирайки американския Федерален резерв.

Количественото разхлабване от страна на централните банки на големите икономики бе в основата на подкрепата за цената на златото през последните години, отразявайки притегателната сила на метала като преграда срещу слабостта на валутите и инфлацията в период на висока ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
United States Mint отбеляза на 7-ми януари най-голямата поръчка за сребърни орли в историята си - 3,937,000 монети:http://news.coinupdate.com/highest-ever-one-day-sales-for-american-silver-eagles-1796/ Това изобщо не ми прилича на край на бичия пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Това май е новогодишно обръщение към Гърците. Те Deutsche Bank си ги уважават тях. Нали и за пласирането на външния дълг и за инженирането на баланса ги консултираха. Та сега викат айде нали повярвахте пак на банките и си връщате парите пак по депозити, я вижте ако имате и жълто и него дайте, че на вас за какво ви е? Тези безплатните банкови анализи стават да си ги дъвчиме тука из форума, ама те едни други са интересните анализи, но не ги дават пусто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Обзалагам се че именно това им е идеята, за тези които четат между редовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Като ги знам колко са добри в прогнозите си, значи е време да се купува злато и сребро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Чудя се от банката дали са анализирали ефекта на използване на златото и като суровина... и какъв процент от изтъргуваните обеми за годината са били с тази цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 11 години
Чудесна новина за Imperatora, тъкмо ще може да си купи от жълтия металец на по тънка цена! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още