IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Газпром" може да се изтегли от Лондон

Опасенията на руския гигант са свързани с връзките с основния му експортен пазар - ЕС, след Brexit

11:37 | 04.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският държавен газов гигант "Газпром" обмисля да изтегли извън Лондон търговските си и маркетингови операции, след като Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС). Компанията се опасява да не изгуби преференциалния си достъп до европейския пазар в резултат на Brexit, пише Financial Times.

Най-големият производител на синьо гориво в света се опасява за търговските връзки с ЕС – най-важният експортен пазар на руската компания. Ако остане в Лондон, компанията може да се сблъска с трудности и по-високи разходи, посочват двама запознати с плановете на дружеството източници, пожелали анонимност.

Единият от източниците коментира пред изданието, че операциите на компанията в Лондон вече не представляват предимство и че в момента се разглеждат други опции.

Опасенията, че ще изгубят свободния си достъп до пазара на ЕС и ще се наложи да плащат такси вече се разпространяват сред базираните в Лондон банки. Някои от тях вече официално обявиха планове да преместят част от работните си места на Острова другаде, посочва изданието.

Засега политиците от Лондон и Брюксел дават сигнали, че има вероятност от заемането на твърда позиция по отношение на излизането на Великобритания от ЕС. Това засилва вероятността Лондон да приключи процедурата без пълна сделка, включително и без споразумение за бъдещите търговски връзки с блока.

"Газпром" стартира операциите си в Лондон през 1999 г. заради положението на града като финансов и суровинен център и достъпа до ЕС, припомня FT. Този офис на практика функционираше като европейска централа на компанията, тъй като управлява търговията с природен газ и втечнен газ в цяла Европа, както и с петрол и петролни продукти.

Компанията има и едно дъщерно дружество, базирано в Манчестър - Gazprom Energy, което продава природен газ на индустриални и бизнес клиенти на Острова. То обаче няма да бъде засегнато от промените.

Засега от "Газпром Експорт" – търговското звено на руския гигант, отказват коментар.

През последните години руските компании масово започнаха да се отписват от лондонската фондова борса заради призива на Кремъл за преместване на бизнеса и личното богатство от Запада обратно в родината заради санкциите срещу Русия, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Чудесно.Да се изтеглят оттам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още