IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Не очакваме допълнително поскъпване на петрола до края на годината

Експертите смятат, че средната цена на сорта Брент ще бъде около 65,19 долара за барел през тази година, докато тази на WTI ще достигне 57,96 долара

22:45 | 30.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като внезапните прекъсвания при доставките на петрол успяха да бъдат компенсирани от намаляването на растежа при търсенето, вече се очаква цените на петрола да останат стабилни и близо до сегашните си нива през останалата част на тази година, показва месечното проучване на Ройтерс, обхващащо становищата на 53-ма анализатори и икономисти от понеделник, пише Цветана Параскова за Oilprice. 

Експертите смятат, че средната цена на сорт Брент ще е около 65,19 долара за барел през тази година, което реално означава, че се наблюдава почти липса на ръст в сравнение с прогнозата от 65,02 долара за барел в анкетата от миналия месец. Досега тази година цената на Брент имаше средно ниво от 64,76 долара за барел.

Очаква се цената на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) да достигне средно ниво от 57,96 долара за барел през 2019 г., което е само малко в посока нагоре спрямо прогнозата за 57,90 долара от анкетата на Ройтерс от края на август. Досега, през 2019 г., WTI държи средно ниво от 57,11 долара за барел.

В анкетата от миналия месец анализаторите намалиха прогнозите си за цените на WTI за тази година до най-ниските прогнози от януари 2018 г., а оценките за Брент отбелязват най-ниската средна прогноза от март 2018 г. на фона на продължаващия търговски спор между САЩ и Китай и забавянето на икономически растеж и на търсенето на петрол.

В анкетата от този месец експертите признаха, че внезапните прекъсвания на доставките, като тази, породени от атаките срещу петролната инфраструктура в Саудитска Арабия, които изтриха 5% от глобалното предлагане на петрол, могат да доведат до временни ценови скокове, но добавиха, че колебанията в търсенето и ръстът на доставките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници ще попречи на тези покачвания в цените да станат устойчиви.

Притесненията относно пониженията при търсенето на петрол и очакванията за увеличаване на износа на суров петрол от САЩ са по-силни от опасенията от недостиг на доставки след атаките срещу саудитския петрол и редица инвестиционни банки прогнозират, че цените на петрола няма да се покачат много повече от сега през четвъртото тримесечие.

Междувременно, през ранните часове на търговията от понеделник цените на петрола се бяха насочили към тримесечна загуба - най-лошите три месеца за петрола след четвъртото тримесечие на 2018 г., тъй като опасенията от влошаване на търсенето и забавяне на икономическия растеж блокираха временния скок на цените.

Тогава WTI поевтиня с 1,45% до 55,10 долара за барел, а цената на Брент отчете спад от 1,25 на сто до 60,28 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още