IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индикациите за ръст в предлагането охладиха леко петролния пазар*

Нарастват опасенията, че високите цени на петрола и отслабването на валутите на развиващите се пазари създава инфлация, която ще навреди на растежа

10:21 | 04.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола леко се понижиха в четвъртък по време на азиатската сесия под натиска на ръста на запасите в САЩ и след появилата се информация, че Русия и Саудитска Арабия са се договорили през септември да увеличат производството, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през ноември поевтиняват с 0,34% до 76,15 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си от 0,31% до 86,02 долара за барел.

„Данните за миналата седмица показага много по-голям от очаквания ръст в запасите от суров петрол в САЩ, като съвсем логична реакция на пазара е цените да спаднат“, коментира Стивън Иннес, директор Търговия за Азиатско-тихоокеанския регион в Oanda.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с почти 8 млн. барела през миналата седмица до 404 млн. барела, като това е най-големият ръст от март 2017 г. по данни на Администрацията за енергийна информация.

Междувременно производството на суров петрол в САЩ остава на рекордно високо ниво от 11,1 млн. барела на ден.

„Тази новина става ясна на фона на друга – че Саудитска Арабия и Русия ще увеличат производството“, добави Иннес.

Русия и Саудитска Арабия са се договорили през септември да увеличат производството на петрол, за да охладят повишаването на цените, преди да се консултират с останалите производители от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщи Ройтерс в сряда.

Двете страни предприемат действията след сериозното повишаване на цените на петрола в очакване на американските санкции срещу Иран, които ще влязат в сила от 4 ноември. Прогнозите са да бъдат засегнати 1,5 млн. барела петрол дневно.

По отношение на търсенето нарастват опасенията, че високите цени на петрола и отслабването на валутите на развиващите се пазари създава инфлация, която в крайна сметка би могла да навреди на търсенето на горива и на икономическия растеж като цяло.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,10% до 1201,70 долара за тройунция. Ценният метал с незабавна доставка обаче поскъпва с 0,09% до 1198,44 долара за тройунция. Останалите метали се търгуват в червената зона.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се задържа стабилен на ниво от 95,98 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,17% до 114,34 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,24% до 0,7086 долара.

* Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още