IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори алармират за риск от „внезапна спирачка“ при новите петролни проекти

Най-малък е рискът за европейските енергийни дружества, които вече са стартирали диверсификацията, инвестирайки във ВЕИ и инфраструктура за електромобили

19:36 | 31.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Внезапно прекъсване на петролните сондажи, причинено от предстоящите климатични действия от страна на регулаторите, може да намали наполовина стойността на новите проекти, които се разработват днес, предупреждава нов анализ, публикуван в петък.

Водещите американски петролни компании ExxonMobil, Chevron и ConocoPhillips, които са инвестирали огромни суми в проекти за добив на шистово гориво, са най-силно изложени на внезапно понижение в търсенето на петрол, предизвикано от закъснелите климатични реакции от страна на регулаторите, според данни на Carbon Tracker, финансово мозъчен тръст, цитирани от Euractiv. 

Според доклада петролните компании, които продължават да инвестират в конвенционални проекти, рискуват да се сблъскат с остър спад в стойността на разработваните обекти заради по-строгите политики.

„Петролните проекти, разработени преди 2025 г., никога няма да могат да генерират очакваната стойност“, ако не бъдат предвидени политиките, се посочва още в проучването.

В Европа петролните компании са изправени пред по-строги регулации за емисиите, след като новият председател на Европейската комисия (ЕК) встъпи в длъжност миналия месец, обещавайки „да превърне Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 г.“

През декември лидерите на държави от ЕС одобриха целта за 2050 г., която сега е залегнала в законодателството. По-строгите цели за емисиите на въглероден диоксид също са в процес на подготовка с хоризонт до 2030 г.

За да компенсира този риск, Carbon Tracker твърди, че инвеститорите трябва да изискват по-висока степен на възвръщаемост от компании, изпълняващи проекти с високи разходи като шистовите сондажи, които са и най-силно замърсяващи и най-чувствителни към колебанията на цените.

Петролните компании отхвърлят тези предупреждения, заявявайки, че ще се адаптират към променящите се пазарни условия и регулаторна среда.

„Който и да е влияещият фактор, гените на нашата индустрия трябва да реагират на пазара и да мобилизират умения и технологии, за да останат конкурентоспособни“, посочва Франсоа-Режи Мутон, директор по въпросите на ЕС в Международната асоциация на производителите на петрол и газ (IOGP).

Оценките на Carbon Tracker се основават на предположението, че политиците „действат насила“, за да ограничат климатичната заплаха до 2025 г. в съответствие с прогнозите на сценария на Международната агенция по енергетика (МАЕ), който е най-консервативният от всички разработени сценарии за съответните мерки и въздействия.

Ранните политически действия на петролните компании улесняват планирането и предотвратяват затрудненията, се казва в доклада.

В Европа имена като Total, Eni и Equinor се разглеждат като най-слабо изложени на климатични рискове, защото са започнали диверсифициране на портфейла си с инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) или зарядни станции за електрически превозни средства.

Държавната саудитска петролна компания Saudi Aramco, която има ниски производствени разходи, е една от най-слабо изложените представители на индустрията с около 30% по-малка чувствителност към цените на петрола в сравнение с останалата имена в сектора. За разлика от нея стойността на съществуващите и планирани нови петролни проекти на ExxonMobil е с около 40% по-чувствителна в сравнение с тези на останалите компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още