IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите са намалили залозите си в златото с 2,3 млрд. долара

Сривът на цената на ценния метал е накарал много вложители да се изтеглят от пазара

10:21 | 18.08.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвеститорите са намалили залозите си за борсово търгуваните стоки в злато с 2,3 млрд. долара през миналия месец, след като цената му спадна до най-ниските си нива за последните пет години, коментира Financial Times.

Дългогодишният бик при златото Джон Полсън, хедж фонд мениджър от Ню Йорк, който изкара 15 млрд. долара, след като заложи против американския жилищен пазар през 2007 г. и  който има дял за 1 млрд. долара в най-големия златен борсово търгуван фонд, е намалил дела си във фонда през второто тримесечие, показва отчет, публикуван в петък.

Изтеглянето е признак за несигурността на пазара на златото в навечерието на очакваното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв през тази година, което ще направи активите с по-висока доходност по-привлекателни.

Златото удари петгодишно дъно през миналия месец. Макар че цената му се вдига през август, тя все още е по-ниска с повече от 40% в сравнение с пика му от 2011 г.

Данни от Световния съвет по златото сочат, че търсенето на злато през второто тримесечие е спаднало до най-ниските си нива за последните шест години. За разлика от него обаче при петролните борсови търгувани фондове се наблюдават входящи потоци за 2,1 млрд. долара за април, посочват от BlackRock.

„Когато цените се понижават, виждаме как инвеститорите наистина го изоставят, а това задълбочава поевтиняването му“, казва Джонатан Бътлър, анализатор в Mitsubishi в Лондон. „Имахме няколко месеца на нетен растеж, известно ново изкупуване през януари, но от март до май и през юли наблюдаваме сериозна ликвидация“.

Общо 2,3 млрд. долара са изтеглени от златните борсово търгувани фондове, твърди още BlackRock.

„Повечето от хеджфондовете залагат на по-нататъшно поскъпване на долара, което пък е основна причина за намаляването на златните им експозиции“, твърди Джеф Сика, главен изпълнителен директор в Circle Squared Alternative Investments, цитиран от CNBC.

ETF Securities, която представи първите борсови търгувани фондове, подкрепени от злато преди повече от десетилетие, оценява изтеглянето на още по-висока сума – 2,447 млрд. долара.

„Настроенията спрямо златото станаха доста негативни, особено сред инвеститорите на борсово търгувани стоки“, казва Нитеш Шах, анализатор в ETF Securities. „През последните няколко седмици наблюдаваме изходящи потоци от златото, макар че късите позиции на пазара на фючърси намаляват, а дългите се увеличават“.

Paulson & Co намали дела си в SPDR Gold Trust, най-големия златен борсово търгуван фонд, с акции за 1 млн. долара до акции за 9,2 млн. долара през второто тримесечие, сочат отчете. Общата позиция на фонда обаче все още е за над 1 млрд. долара.

Отчети, публикувани през миналата седмица, обаче сочат, че някои други известни фондове са решили да купуват.

Стенли Друкенмилър, легендарен мениджър на хедж фонд, който преди е работил с Джордж Сорос, през юни е купил акции на SPDR Gold Trust на стойност 323,6 млн. долара, сочи отчетът за тримесечието към Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Освен това Soros Fund Management, ръководена от Сорос, е закупила акции на златни минни компании, включително акции за 1,9 млн. долара от канадската компания Barrick Gold, и е запазила дела си в Market Vectors Gold Miners ETF.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
еми вече не е, беше то тая от както колониите Русия и Китай се обявиха за независими - не става този филм. САЩ не може да ги нападне двете сама защото първо ше стане голяма патардия и второ тея двете ше я изкъртят Империята. Европейските колонии слушат, но онея двете ньет и се опитват да отслабят Империята като и отслабят валутата именно като измъкнат единствените пари от там т.е."златото" Ако империята няма пари е само въпрос на време да здаде багажа. Русия и Китай искаха САЩа да се отнася с тях като с равни ама тея които са били на власт не дават лесно кокала и ше видим какво ше излезне на края
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
kokikokov
преди 8 години
Единствената валута, която съществува е долара. Всичко друго е илюзия...както приказките за свободни пазари и конкуренция... САЩ не е държава, а корпорация, която държи всички ни за топките. Това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
е те ако го смъкват да преебат Русия нали и другите ше го налазят да го изнесат от САЩа ?!? и то кой нормален ше си продаде златото за долари в мирно време ?!? това беше на времето га немаше с кво друго да се търгува сега се търгува в много валути ?!? Ако си купувам нещо от САЩа да си купя долари, ама ако купувам нещо от EU или Китай за кво са ми долари ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
kokikokov
преди 8 години
Удрят по златото заради Русия, тук всичко е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
мани тва са парите на света, ако наистина са напуснали страната на военните възможности, то ше го изпампурат и мисля в най-скоро време, техния долар е подкован само с "Доверие" е доверието се заздравява с бомби .... че вярата да е по-силна .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
Aм те холивуд имат, че с фотошопа ли две снимки не могат да направят :]Или ще вземат да ги осъдят после, като разберат че няма никой и още по-навътре ще им влезе? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
американското е строго секретно - мамата си *** ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
И пак руското злато показват, а :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
и па Руската тенекия на снимката,а тва made in USA май е скрито през десет планини, та през десет морета та на Марс ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
ми щот на "пазара има само хартия" металот е отдавна в некой ковчег на китайския император, що да дирят инвеститорите в празни хазни .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още