IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се обръщат към златото

Вложенията в борсово търгувани фондове, които държат активите си в жълтия метал, се увеличават в 17 поредни дни

15:32 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <font size="2">Pixabay</font></em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Тъй като глобалното напрежение ескалира и признаците за забавяне на световната икономика се увеличават, все по-голяма част от инвеститорите се обръщат към златото. Световните инвестиции в борсово търгувани фондове, които държат активите си в злато, се увеличават в 17 поредни дни. Това е най-дългият период на увеличение на инвестициите в злато от 2009 г. насам.

Според последния анализ на Bloomberg, сега общият златен запас е само с 35 тона по-малко от рекорда, поставен през 2012 г. Постоянният приток на инвестиции не спря дори когато цената на златото надхвърли 1500 долара за тройунция през последните седмици.

Търговията със златни кюлчета се покачи през 2019 г., след като търговската война между САЩ и Китай навреди на глобалния растеж. Увеличаването на дяловете на този вид борсово търгувани фондове е причинено и от притесненията на инвеститорите, че преговорите на високо равнище между Вашингтон и Пекин, които трябва да се проведат по-късно тази седмица, няма да доведат до пробив в отношенията. Освен това председателят на Федералния резерв Джером Пауъл намекна във вторник за възможността за още едно понижаване на лихвите.

"Притокът на инвестиции в злато вероятно ще продължи", посочват от Citigroup, придържайки се към прогнозата си за увеличение на цената на ценния метал до 1700 долара за тройунция за период от 6 до 12 месеца.

Златото, което е смятано за традиционно убежище за инвеститорите при риск, отчита леко понижение в цените си в сряда след като пазарите получиха индикации, че Китай все още е отворен да постигне частична търговска сделка със САЩ.

И все пак тази седмица има поредица от предупреждения за рисковете за борсовата търговия. Председателят на Societe Generale SA Лоренцо Бини Смаги заяви, че твърдият Brexit може да хвърли света в рецесия и да бъде катастрофален за финансовата система. Кристалина Георгиева - в първото си голямо обръщение като ръководител на Международния валутен фонд - предупреди, че глобалната икономика сега се изправя пред „синхронизирано забавяне“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още