IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите виждат рискове при Saudi Aramco

Пазарите нямат добро мнение за компании, които емитират дълг, за да платят диведентите си, пише Wall Street Journal

15:11 | 18.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson, Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson, Bloomberg

Петролната компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco емитира облигации на стойност 8 млрд. долара, съобщава The Wall Street Journal. Компанията продаде дълга си с доходност по-висока от тази на държавния дълг на Саудитска Арабия при сходен матуритет, което подсказва, че инвеститорите я виждат като по-рискова спрямо правителството на Саудитска Арабия.

30-годишните облигации са с доходност от 3,3% спрямо 3,23% за книжата, емитирани от правителството на Саудитска Арабия с матуритет 2050 година на вторичния пазар, показва справка на изданието във FactSet. Това е в рязък контраст с емисията през 2019 година, когато Aramco набра 12 млрд. долара. Тогава книжата бяха с по-ниска доходност спрямо правителствените, допълва WSJ.

Саудитската компания се опитва да събере 75 млрд. долара, необходими ѝ за изплащане на дивиденти за акционерите.

Финансовото състояние на Aramco се влошава в последните месеци заради негативния ефект от падащите цени на петрола в световен мащаб. Миналата година компанията обеща изплащането на милиарди долари дивидент, за да привлече акционери в IPO-то си. Също така плати 69 млрд. долара за покупката на мажоритарен дял в Saudi Basic Industries Corp (Sabic) - сделка, силно подкрепена от правителството на Саудитска Арабия.

Но само месеци по-късно на фона на пандемията от коронавирус Aramco записва спад на печалбата - с 45% само през третото тримесечие на 2020 година. В периода юли - септември компанията, в която 98% от активите са собственост на държавата, е генерирала едва 12,4 млрд. долара от необходимите 18,75 млрд. долара свободни парични средства за тримесечието за изплащане на дивиденти.

Нормално е инвеститорите да се тревожат за компания, която емитира дълг, за да плаща дивиденти, коментират анализатори пред WSJ. Aramco обаче е най-големият производител на петрол в световен мащаб и с едни от най-ниските разходи по добиването на петрол, което прави ситуацията по-приемлива за пазарите.

Освен издаването на дълг саудитската компания е предприела и други стъпки за намаляване на разходите - съкращаване на служители, продажба на активи и преглед на плановете за развитие в Саудитска Арабия и в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Zdravko
преди 3 години
Трябваше да питат чичо им Огнян Донев как стават нещата, не с емитиране на дълг, а с увеличение на капитала !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още