IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак очаква цена на петрола до 75 долара през второто полугодие

Причината е ангажиментът за намаляване на производството на картела и неговите съюзници, коментира иракският петролен министър Ихсан Абдул Джабар

10:51 | 13.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ирак, вторият по големина производител на петрол в ОПЕК, очаква цената на „черното злато“ да е в диапазона от 68 до 75 долара за барел през втората половина на годината.

Причината е ангажиментът за намаляване на производството на картела и неговите съюзници, коментира иракският петролен министър Ихсан Абдул Джабар, цитиран от Bloomberg.

Организацията на страните износителки на петрол по-рано тази седмица представи прогноза, според която възстановяването на търсенето на суровината ще набере по-голяма инерция през втората половина на годината, като групата обмисля да освободи още една част от ограниченото производство.

Потреблението на петрол ще се повиши с около 5 млн. барела на ден – или приблизително с около 5% - през втората половина на годината спрямо първата, докато светът продължава да излиза от пандемичната криза, очакват още от картела.

Досега ОПЕК и страните съюзнички, включително Русия, успяха да възстановят почти 40% от производството, което замразиха, когато коронавирусната пандемия връхлетя преди повече от година. Предстои групата, известна заедно като ОПЕК+, да се срещне отново на 1 юли.

По-рано през май иракските власти обявиха, че обмислят покупката на дела на Exxon Mobil в едно от най-големите в света петролни полета. За момента обаче Багдад все още проучва възможността и компанията още не се е изтеглила от обекта West Qurna-1 в страната, заяви още Джабар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още