IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак увеличава износа на петрол от региона Басра

По този начин ще се компенсира недостига от находищата в Киркук

14:00 | 21.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ирак увеличава износа на петрол от южния регион Басра с 200 хил. барела дневно, за да компенсира недостига от находищата в северната част Киркук, предава Ройтерс.

Продукцията в Киркук спадна тази седмица в хода на военните операции за връщането ѝ от кюрдските бойци, които са в нея от 2014 г. насам.

Увеличението на износа от Басра запазва общото количество в границите на квотата, договорена с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), посочва министерството, отговарящо за петрола.

По думите на министъра 200 хил. барела на ден ще бъдат изпращани от Басра над обичайните обеми, които се изнасят ежедневно и надвишават 3,2 млн. барела.

“Тези допълнителни обеми ще бъдат произвеждани докато северната продукцията на петрол не се върне към предишното си равнище”, допълва той.

Ирак няма да може да възстанови производството на петрол в Киркук до нивата от миналата седмица преди неделя поради липсващото оборудване на две от най-големите находища в региона, коментираха от министерството пред Ройтерс в четвъртък.

Преди това спиране северният петролен регион изнасяше около 530 хил. барела дневно, от които близо половината идваха от полуавтономния кюрдски регион, а останалите от провинция Киркук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още