IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран одобри 29 международни компании за инвестиции в петролни и газови проекти

Техеран увеличи значително продажбите си на петрол през 2016 г. след падането на санкциите заради ядрената програма

17:18 | 02.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Иранското министерство на петрола публикува списък с 29 международни компании, които са одобрени да участват в търговете за петролни и газови проекти след отмяната на санкциите, последвала ядреното споразумение, предаде Асошиейтед прес.

В списъка, който е качен на сайта на министерството, фигурират редица мултинационални компании, сред които са Total, Shell, Eni, Газпром и Schlumberger, предава БТА.

През октомври миналата година Иран покани чуждестранни компании да наддават за разработването на газови и петролни находища и участие в производствени проекти. Това стана след като през 2015 г. беше постигнато ядреното споразумение със западните сили.

Британско-холандската Royal Dutch Shell, френската Total и руската Газпром вече подписаха предварителни споразумения с Иран за разработването на петролни полета. Споразуменията на практика представляват публичен ангажимент на компаниите да започнат обсъждането на партньорство с иранската държавна петролна компания. 

Иран увеличи значително продажбите си на петрол през 2016 г. след падането на санкциите заради ядрената програма на страната. Въпреки че държавите от ОПЕК се договориха да намалят колективно добива на петрол от 1 януари 2017 г., Техеран получи отстъпка и ще увеличи добивите с 90 хил. барела на ден до 3,797 млн. барела на ден от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още