IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: ОПЕК+ няма да заседава, преди да има конкретно споразумение

САЩ и Канада трябва да се присъединят към съкращаването на добива, твърди иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане

08:44 | 08.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане. <em>Снимка:&nbsp; Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане. Снимка:  Stefan Wermuth/Bloomberg

Трябва да има споразумение по конкретни цифри за петролното производство преди бъдещо заседание на ОПЕК и страните извън картела (т. нар. формат ОПЕК+ - бел. ред.). Това написа в Twitter иранският министър на петрола Биджан Намдар Зангане, цитиран от Ройтерс.

САЩ и Канада трябва да се присъединят към съкращаването на добива, заяви Зангане, посочвайки, че е разговарял с ресорни министри от Алжир, Русия и Кувейт за стабилизиране на петролния пазар.



"Преди каквато и да било среща между ОПЕК и нечленуващите в ОПЕК трябва да има споразумение по производствените цифри за всяка страна, която ще намали добива", гласи изявлението на иранския министър.

Очаква се ОПЕК и нейните съюзници да разговарят във видеоконференция в 17 ч. българско време на 9 април. От картела подчертаха, че сделка няма да бъде постигната, ако САЩ не се включат в преговорите за свиване на добива.

Дискусията ще бъде последвана в петък от разговори между енергийните министри на страните от Г-20, които ще проведат видеоконференция, на която ще обсъдят сделката. Планирано е разговорът им да продължи около 2 часа, според дипломат, който ще участва в срещата.

Цените на суровия петрол се понижиха с около 50% през тази година, тъй като икономическите ефекти от пандемията изтриха около една трета от глобалното търсене. Сривът на цените е толкова драматичен, че заплашва стабилността на зависимите от петрола държави, съществуването на американските шистови производители и представлява допълнително предизвикателство за централните банки по света. Представителите на индустрията казват, че ако не бъде постигната сделка за намаляване на доставките, пазарът просто ще принуди производителите да намалят продукцията, тъй като се изчерпва пространството за съхранение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Ако ФАЩ искат да имат петродолар и те трябва да дадт нещо в замяна, или греша....всеки ще ръси на улострийтските бо-луци парите и каквото залъче остане това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още