IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран ще отговори, ако страните членки на ОПЕК застрашат интересите му

Картелът може да рухне заради едностранни действия на някои държави, заяви иранският министър на петрола

20:55 | 02.05.19 г. 1
<p>
	Иранският министър на петрола Биджан Занганех.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският министър на петрола Биджан Занганех. Снимка: Ройтерс

Иран ще отговори, ако други страни членки на ОПЕК заплашват интересите й, заяви министърът на петрола Биджан Занганех на фона на растящия натиск от Вашингтон да сведе до нулата продажбите на ирански суров петрол с помощта на опонентите на Техеран в региона, предава Ройтерс.

САЩ поискаха купувачите на ирански петрол да спрат покупките до началото на май, като в противен случай може да им бъдат наложени санкции. Така те прекратиха шестмесечния гратисен период, който позволяваше на осемте водещи страни-вносителки на ирански петрол да внасят ограничени обеми.

Саудитска Арабия приветства решението на САЩ да прекрати всички изключения от санкциите срещу Иран и заяви, че е готова да отговори на търсенето на потребителите на петрол, като замени доставките от Техеран.

След среща с генералния секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо в Техеран Занганех предупреди, че картелът може „да рухне“ заради „едностранни действия“ от някои страни членки, очевидно имайки предвид Саудитска Арабия.

„Иран е член на ОПЕК заради интересите си и ако други страни членки се стремят да заплашат Иран или да застрашат интересите му, Иран няма да си мълчи“, заяви Занганех, цитиран от осведомителната агенция на министерството на петрола СХАНА.

По-рано днес Баркиндо заяви по време на петролно и газово изложение в иранската столица, че „ОПЕК опитва да деполитизира петрола“, съобщи иранското петролно министерство в Twitter.

„Казах на колегите ми в ОПЕК, че трябва да оставят паспортите си у дома, когато идват в тази организация“, отбеляза Баркиндо.

В отговор на въпрос дали е технически възможно да се приложат американските санкции срещу Техеран Баркиндо заяви: „Невъзможно е да се елиминира иранският петрол от пазара“.

„През последните 60 години ние в ОПЕК бяхме изправени пред проблеми, но ги разрешихме чрез единство“, допълни Баркиндо в унисон с коментарите на Занганех.

„Случващото се в Иран, Венецуела или Либия оказва влияние върху всички пазари и енергийния сектор“, посочи Баркиндо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
moronic-masonic
преди 4 години
Следващите години на планетарни изменения дечицата и внучетата на цялата политическа *** на света, кретено-масоно прасешки елити и всички хора, които ги подкрепят да пукнат преди тях, от моята уста на всички богове в ушите, особено на великият кретено-масонски архитект на вселената, едната от многото, в неговите! Малко след това и родителите им да пукнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още