Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Историята сочи, че ценовата петролна война може да продължи поне година

Новата тактика на Рияд може да съкрати битката, като принуди чрез срива на петролните цени над допустимото останалите страни да преговарят

Историята сочи, че ценовата петролна война може да продължи поне година

Снимка: Bloomberg

Колко дълго може да продължи ценовата война на петролните пазари между Саудитска Арабия и Русия? Ако се позовем на историята, ще стигнем до извода, че битката ще бъде дълга, пише World Oil.

Рияд има четири ценови войни зад гърба си, в това число и настоящата, през последните 35 години. Всички те продължават поне една година, а цените спадат с поне 50%. 

Още по темата

Този път може би ще е различно, разбира се - никога преди не е имало едновременно шок при търсенето и предлагането. Но посочените исторически примери могат поне да бъдат ръководство за възможното стечение на обстоятелствата.

Първа ценова война

Тя трае 13 месеца. През юни 1985 г., на среща в Таиф, Саудитска Арабия, крал Фахд предупреждава членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че страната му вече няма да се ангажира с гласуваните съкращения на производството. През ноември Рияд обърна стратегията, за да наводни пазара с петрол. Цената на суровината падна от 31 долара за барел до 9,75 долара за барел в рамките на шест месеца. Мирът настъпва едва през декември 1986 г.

Втора ценова война

Тя продължава 17 месеца. Започва през ноември 1997 г. на среща в Джакарта, Индонезия. Саудитска Арабия стимулира производството, за да се пребори с Венецуела, която успява бързо да увеличи пазарния си дял, налагайки се на доходния американски пазар. Това, което Риад не е очаквал, е, че търсенето ще се срине на фона на кризата с развиващите се пазари и топлата зима. Петролът поевтинява от около 20 долара за барел до по-малко от 10 долара, а приключва през април 1999 г.

Трета ценова война

Трае 22 месеца. Тя води своето начало през ноември 2014 г. със среща във Виена. Заради отделни страни, които не са членки на ОПЕК, които компенсират с продукцията си наложените в рамките на картела съкращения, и на фона на все по-явните опасения на Рияд от въздействието на американската шистова революция, Саудитска Арабия отново минава в режим на интензивен добив. Цените на петрола се сриват от около 100 долара за барел до 27,88 долара. Балансирането на пазарите успява да се осъществи през септември 2016 г., когато Рияд прави обрат като успява да убеди Москва да се присъедини към съкращенията.

Този път битката изглежда е по-брутална от останалите още от самото си начало, като цените се сринаха с над 35% в рамките на дни, докато в исторически план спадът остава по-плавен и с продължителност от месеци.

Новата тактика на  Рияд за шокиране на петролните пазари може просто да съкрати битката времево, нанасяйки бързи и ефективни поражения, заради които всички останали да се видят принудени да седнат отново на масата за преговори.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
2
 
10
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
...сащ се подготвяли да въведат нови санкции на Русия заради......цената на нефта! Яко, а? ...за съжаление, със всеки един ден се отдалечаваме от разумното в живота ни!
1
 
5
 
9
KMETA до: doba
преди 6 месеца
кАде да им пратя малко капачки ?
3
 
4
 
8
Стоян Петров до: Императорът
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не очаквах да пишеш такива неща за кумира си - путин, друг разпознаваем на снимката няма. Така е, от любовта до омразата има само една крачка.
2
 
3
 
7
преди 6 месеца
Таман да се запася с 20 кила нафта по пеесе стинки в мазата.
1
 
7
 
6
преди 6 месеца
Неа'м проблеми да купувам по-евтини горива.
Който иска да подпомогне харабите/рашъните - моля превеждайте социалки по посочени от тях сметки...

Още от Суровини
Производството на петрол в Либия се е утроило след падането на блокадата