Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Излишните количества LNG на спот пазара могат да понижат още цените

Слабото търсене и множеството доставки на втечнен газ заливат пазара, докато много купувачи се отказват от товари по фючърси

Излишните количества LNG на спот пазара могат да понижат още цените

Снимка: Bloomberg

Доставчиците на втечнен природен газ (LNG) заливат пазара с излишни спот товари, създавайки предпоставки за ценови спад, тъй като търсенето се понижава в световен мащаб заради пандемията на коронавирус, която наруши индустриалното производство и движението на хората, съобщава Hellenic Shipping News.

Спот предлагането се увеличи отчасти поради големия спад в търсенето от страни като Индия в Азия, както и Италия и Испания в Южна Европа. Те наложиха блокиращи мерки и строги ограничения за пътуванията, за да забавят разпространението на вируса.

Испания отчете втория по големина брой смъртни случаи от вируса в света. В световен мащаб броят на установените заразени скоро ще достигне 1 млн. души, като над 24 000 са починали вследствие на заразяване с COVID-19.

Крахът при доставките за LNG тласна азиатските спот цени към рекордно ниски стойности през февруари, когато търсенето потъна в Китай, където коронавирусът се появи в края на миналата година. 

Още по темата

Спот цените на втечнен газ бяха достигнаха сезонни дъна още преди кризата с вируса поради топлата зима и последствията от търговската война между САЩ и Китай.

На фона на несигурността купувачите на LNG в Северна Азия избраха „понижен толеранс към качеството“ (DQT) при договаряне на годишните си доставки. Някои купувачи вече прилагат клаузата, която им позволява да намалят обемите с до 10%.

Това също накара продавачите да предложат непродадени обеми от пазарите за дългосрочни споразумения на спот пазара, посочват търговци.

 „Ние виждаме повече оферти за продажби поради комбинация от фактори, но това също означава, че когато търсенето се възстанови, купувачите ще се върнат на пазара, за да търсят спот товари“, коментира базиран в Сингапур търговец на втечнен газ.

Катарската газова компания Qatargas се обърна към купувачите в Азия и Европа тази седмица, за да предложи товари за доставка или товарене през април.

Търговците заявиха, че са били принудени да търсят купувачи за своите излишни товари, след като Petronet LNG, най-големия вносител на газ в Индия, се отказа от тях.

Cheniere Energy, най-голямата американска компания за втечнен природен газ, също предложи товар за натоварване в началото на април от Sabine Pass.

В Австралия малайзийската Petronas предложи товар за натоварване през май от в Гладстоун, в който има дял, вероятно поради отказ на друг купувач, заяви представител на индустрията. Подробностите не могат да бъдат потвърдени, тъй като компаниите обикновено не коментират спот сделки.

Азиатските спот цени на втечнен газ LNG-AS паднаха под 3 долара на милион британски топлинни единици (mmBtu) тази седмица, след като отчетоха ръст три последователни седмици преди това, заявиха търговците.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Възможността ОПЕК+ да свие съкращенията на добива отне от цената на петрола*