Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Изненадващо големият спад в суровинните запаси на САЩ оскъпява слабо петрола*

Търговците насочват вниманието си към заседанието на Съвместния комитет на министрите за наблюдение на пазара към ОПЕК, провеждащо се по-късно днес

Изненадващо големият спад в суровинните запаси на САЩ оскъпява слабо петрола*

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Цените на петрола се повишават в сряда след рязък спад на американските суровинни запаси. Междувременно пазарът насочва вниманието си към срещата между ОПЕК и нейните съюзници за бъдещото ниво на производство, която ще се състои по-късно днес, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 0,44%, или 0,19 долара, до ниво от 43,09 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 40,46 долара за барел, което е повишения от 0,17 долара, или 0,42%.

В знак на подобряване на търсенето, въпреки пандемията от коронавирус, американските запаси от суров петрол са намалели с 8,3 милиона барела през седмицата, завършила на 10-и юли, надминавайки очакванията на анализаторите за спад от 2,1 милиона барела, сочат данните на Американския петролен институт.

Още по темата

В сряда ще бъдат публикувани и официални данни от американската Администрация за енергийната информация (АЕИ).

По отношение на доставките пазарът ще следи отблизо заседанието на Съвместния комитет на министрите за наблюдение на пазара към Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) по-късно в сряда.

Членовете на ОПЕК и съюзниците им, включително Русия, колективно известни като групата ОПЕК+, ще решат дали да удължат срока по рекордните съкращения на добива си от 9,7 милиона барела на ден след юли, или да ги облекчат до 7,7 милиона барела на ден.

„Решението на ОПЕК+ по отношения на съкращенията на производството ще даде тон на пазара“, написаха в бележка анализатори на ANZ Research.

През юни ОПЕК и нейните съюзници са постигнали съответствие от 107% с договорените съкращения на производството, съобщи източник на ОПЕК + във вторник.

Междувременно от ОПЕК заявиха в своя месечен доклад, че глобалното търсене на петрол ще се увеличи с рекордните 7 млн. барела на ден през 2021 г., след като световната икономика се възстанови от пандемията от коронавирус, въпреки че покупките на суровината ще останат под нивата си от 2019 г.

От своя страна цената на златото бележи спад от 0,15% до ниво от 1811,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 08:58 ч.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Отминал ли е пикът в търсенето на петрол?