Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Износът на руски петрол за САЩ расте главоломно благодарение на Венецуела

Доставките от Русия нарастват въпреки санкциите на фона на свитите доставки от южноамериканската страна

Износът на руски петрол за САЩ расте главоломно благодарение на Венецуела

Снимка: Ройтерс

Износът на петрол от Русия за САЩ нараства драстично, възползвайки се от загубените доставки заради ударената от американски санкции Венецуела и свиването на добива на страните в ОПЕК.

През първата половина на май 13 кораба от Русия са доставили близо 5 млн. барела суров петрол и петролни продукти, показва доклад на управляващия партньор на Caracas Capital Markets Ръс Далън, цитиран от Bloomberg.

Още по темата

В същото време допълнителни количества са в процес на доставка, като се очаква американските рафинерии да утроят месечния си прием на суров петрол от Русия – най-големият производител извън ОПЕК. Напоследък руските доставки, идващи към САЩ, изглежда са на стероиди“, посочва Далън.

По данни на американската Служба за енергийна информация за цялата 2018 г. доставките на руски суров петрол и петролни продукти възлиза на 137 млн. барела.

Цените на петрола продължават да растат, след като ОПЕК взе решение да продължи политиката си за свиване на добива и през тази година. Очакваше се в края на юни да бъде проведена нова среща на картела и неговите съюзници, сред които и Русия, за обсъждане на политиката им, но сега се очаква събитието да бъде отложено за началото на юли, съобщават източници на Ройтерс. Властите в Саудитска Арабия вече изпращат сигнали, че са склонни  да запазят политиката на намален добив.

Американските санкции срещу Иран и Венецуела задълбочиха допълнително въздействието на производствените ограничения от страна на ОПЕК.

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха през първата пълна седмица на май до най-високите си стойности от септември 2017 г. насам, докато запасите от бензин се понижиха повече от очакваното, съобщиха от Агенцията за енергийна информация.

Анализаторите бяха изненадани от набъбването на запасите с 5,4 млн. барела в САЩ, след като очакваха те да се свият с 800 хил. барела.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
eta orel до: fon
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Опа, моя грешка!
12.3 милиона барела дневна продукция или 369 месечна в САЩ.
10 милиона барела месечно внос от Русия са 2.7%.
Все пак това не е "нищо".
0
 
1
 
5
eta orel до: fon
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
12,300 барела дневно, както си написал, са 369 000 на месец, които са нищо в сравнение с руските 5 милиона. Тука сметката ти е много крива.

Но в статията данните са 12 300 _хиляди_ барела, то ест 12 милиона и 300 хиляди. А 5-те милиона в статията са за половин месец. За месец стават 10 милиона.
Как така 5 или 10 са нищо в сравнение с 12?

Нещо май не те бива в сметките въобще?
Как така си завършил ВМЕИ "Ленин"?
8
 
4
 
4
fon
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това ми напомня как реагирахме когато изнасяхме едно време по 3 електрокара за Швеция. САЩ е вече най-големия производител на петрол в света с 12,300 барела дневно. Та 5 милиона на месец са нищо.
https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCRFPUS2&f=W
21
 
11
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Смешник, а да не би русията да поддържа безнадеждния Мадуро именно с тази цел? Премахва един конкурент за петрола си от пазара. Същото е и с Иран само че там удара е двоен, защото той е конкурент и за петрол и за природен газ.
13
 
21
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Американския петрол е лек. Затова за дестилацията на дизел например е необходимо да се смесва с тежък като венецуелския, а когато няма такъв руски който не е толкова тежък и сернист, но все пак отговаря на изискванията. Виждате че всичко е обикновен бизнес, няма нищо лично.

Още от Суровини
Високото напрежение в Близкия изток продължава да увеличава цените на петрола*