IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на руски петрол за САЩ расте главоломно благодарение на Венецуела

Доставките от Русия нарастват въпреки санкциите на фона на свитите доставки от южноамериканската страна

10:32 | 21.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Износът на петрол от Русия за САЩ нараства драстично, възползвайки се от загубените доставки заради ударената от американски санкции Венецуела и свиването на добива на страните в ОПЕК.

През първата половина на май 13 кораба от Русия са доставили близо 5 млн. барела суров петрол и петролни продукти, показва доклад на управляващия партньор на Caracas Capital Markets Ръс Далън, цитиран от Bloomberg.

В същото време допълнителни количества са в процес на доставка, като се очаква американските рафинерии да утроят месечния си прием на суров петрол от Русия – най-големият производител извън ОПЕК. Напоследък руските доставки, идващи към САЩ, изглежда са на стероиди“, посочва Далън.

По данни на американската Служба за енергийна информация за цялата 2018 г. доставките на руски суров петрол и петролни продукти възлиза на 137 млн. барела.

Цените на петрола продължават да растат, след като ОПЕК взе решение да продължи политиката си за свиване на добива и през тази година. Очакваше се в края на юни да бъде проведена нова среща на картела и неговите съюзници, сред които и Русия, за обсъждане на политиката им, но сега се очаква събитието да бъде отложено за началото на юли, съобщават източници на Ройтерс. Властите в Саудитска Арабия вече изпращат сигнали, че са склонни  да запазят политиката на намален добив.

Американските санкции срещу Иран и Венецуела задълбочиха допълнително въздействието на производствените ограничения от страна на ОПЕК.

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха през първата пълна седмица на май до най-високите си стойности от септември 2017 г. насам, докато запасите от бензин се понижиха повече от очакваното, съобщиха от Агенцията за енергийна информация.

Анализаторите бяха изненадани от набъбването на запасите с 5,4 млн. барела в САЩ, след като очакваха те да се свият с 800 хил. барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
eta orel
преди 4 години
Опа, моя грешка!12.3 милиона барела дневна продукция или 369 месечна в САЩ.10 милиона барела месечно внос от Русия са 2.7%.Все пак това не е "нищо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
eta orel
преди 4 години
12,300 барела дневно, както си написал, са 369 000 на месец, които са нищо в сравнение с руските 5 милиона. Тука сметката ти е много крива.Но в статията данните са 12 300 _хиляди_ барела, то ест 12 милиона и 300 хиляди. А 5-те милиона в статията са за половин месец. За месец стават 10 милиона.Как така 5 или 10 са нищо в сравнение с 12?Нещо май не те бива в сметките въобще? Как така си завършил ВМЕИ "Ленин"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 9
fon
преди 4 години
Това ми напомня как реагирахме когато изнасяхме едно време по 3 електрокара за Швеция. САЩ е вече най-големия производител на петрол в света с 12,300 барела дневно. Та 5 милиона на месец са нищо.https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCRFPUS2&f=W
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 4 години
***, а да не би русията да поддържа безнадеждния Мадуро именно с тази цел? Премахва един конкурент за петрола си от пазара. Същото е и с Иран само че там удара е двоен, защото той е конкурент и за петрол и за природен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Американския петрол е лек. Затова за дестилацията на дизел например е необходимо да се смесва с тежък като венецуелския, а когато няма такъв руски който не е толкова тежък и сернист, но все пак отговаря на изискванията. Виждате че всичко е обикновен бизнес, няма нищо лично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 19
ABBA
преди 4 години
Колко е нагла тая бензоколонка вееее!Срам нямат!Да продаваш недемократичен нефт на "Сияйният Град на хълма"! Наглост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още