Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Износът на втечнен газ от САЩ расте с 42% от началото на годината

Високото търсене и изгодните цени подкрепят износителите на суровината отвъд Океана

Износът на втечнен газ от САЩ расте с 42% от началото на годината

Терминал за втечнен газ. Снимка: Bloomberg LP

За първото полугодие износът на втечнен газ от САЩ се увеличава с 42% на годишна база, сочат данните на Администрацията за енергийна информация (EIA). През лятото на 2020 г. износът на суровината беше на рекордно ниско ниво, макар и след това тенденцията да се обърна и през ноември и декември да бяха записани рекордни върхове.

Увеличеният износ на втечнен газ беше подкрепен през зимния сезон от по-ниските от обичайното температури в Европа и Азия, които са основните пазари на американските износители на газ. Това повиши търсенето, а съответно и цените на суровината. В следващите пролетни месеци пък покупките останаха необичайно високи, защото газохранилищата в Европа бяха празни.

46% от износа на втечнен газ от САЩ се насочва към Азия, а 37% - към Европа.

Още по темата

През първите шест месеца на годината има увеличение на търсенето на американски втечнен газ и в Южна Америка, особено в Бразилия, пострадала от най-тежкото засушаване за последните 90 години. Страните от Южна Америка масово разчитат на водноелектрическите централи за производството на електроенергия.

В същото време започна и плавното разхлабване на рестрикциите, свързани с коронавируса в световен мащаб.

Американският износ беше подкрепен още и от непланирани спирания на работата в големи инсталации в Австралия, Малайзия, Нигерия, Алжир, Норвегия, както и в Тринидад и Тобаго, пише EIA.

Цената на втечнения газ в най-големия американски хъб - "Хенри", е по-ниска спрямо останалите световни газови хъбове и спот пазари през тази година. Това също е фактор, който подкрепя износа на суровината. САЩ също така повишиха своя експортен капацитет през 2020 г.

Очакванията са ръстът на износа на втечнен газ от САЩ да продължи на фона на високите температури през летните месеци в Европа, които повишават потреблението на електроенергия. Това увеличава търсенето на суровината на спот пазарите, които са по-гъвкави спрямо доставките на тръбен газ.

Исторически цената на втечнения газ в Европа е по-ниска от тази в Азия, но през 2021 г. нивата са почти равни именно заради възможността за по-гъвкави доставки, уточняват от американската агенция. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
И американският петрол мина прага от 75 долара за барел*