Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Използването на изкопаеми горива е в "опасен дисонанс" с климатичните цели

Преходът в зависимите от изкопаеми горива региони започва едва след като бъде осъзната необходимостта от отказа от тях, смята експерт

Използването на изкопаеми горива е в "опасен дисонанс" с климатичните цели

Снимка: Bloomberg LP

Задълбочаващите се климатични промени изискват спешна и бърза трансформация и отказ от изкопаемите горива. Изгарянето на въглища, петрол и природен газ се смята за един от водещите причини за климатичната криза, но много държави и компании само рутинно заявяват готовност за енергиен преход, пише CNBC.

Данните показват, че зависимостта от изкопаеми горива се засилва, а не намалява, макар че климатолозите да предупреждават, че най-бързият начин да се решат проблемите с климата е намаляването на емисиите въглероден диоксид.

Още по темата

Така до известна степен има и разочарование от споразумението, постигнато в Глазгоу. На COP26 страните се договориха за намаляване, а не за спиране на използването на въглища и на неефективните субсидии. Езикът на споразумението е доста мек, ако искаме да изпълним ангажиментите, пише още агенцията.

Според анализи на ООН използването на изкопаеми горива е в "опасен дисонанс" с климатичните цели. Според анализи на Our World в момента 80% от общото енергийно потребление се покрива от изкопаеми горива, а 11,4% от възобновяеми източници.

В последните години соларните и вятърните паркове стават по-евтини не само от новите проекти за въглищни мощности, но дори и енергията е по-евтина от съществуващата инфраструктура, смята Каръл Мъфет, изпълнителен директор на неправителствената организация Център за международно екологично право.

Пред CNBC той посочва, че има неща, от които трябва да се откажем, правейки аналогия с азбеста, който беше забранен за употреба преди години. Експертът критикува опитите на САЩ да намерят начин да използват въглищата, въпреки негативното отражение върху околната среда и здравето на хората.

Преходът в зависимите от изкопаемите горива региони започва едва когато бъде осъзната нуждата от отказ от тях. Чак след това трябва да бъдат търсени ресурси за подкрепа на икономиката им и създаването на устойчиви работни места.

Цялата енергийна система се развива добре и преходът от изкопаеми горива към възобновяеми източници няма да е бърз, допълва и Мартин Ратс, енергиен стратег в Morgan Stanley.

"Енергийният преход не може да бъде осъществен само от стартъпи. Нуждаем се от големите енергийни компании, които да инвестират трилионите, от които се нуждаем в следващите две десетилетия", коментира още той пред CNBC.

Петролният картел ОПЕК обаче е на мнение, че трансформацията се управлява зле и е потенциално опасна за свят, който продължава да има нужда от всички енергийни източници. По време на климатичната конференция в Глазгоу от организацията посочиха, че отказът да бъдат чути всички гласове относно намаляването на емисиите, може да доведе до неочаквани усложнения - диспропорции на пазара, волатилност и недостиг на енергия.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
1
 
7
khao до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
причината е, че събират повече коментари от неуките ... не им пука особенно за проблема, все пак и те са от неуките!
1
 
1
 
6
zelka007 до: evlogi
преди 1 месец
така е ... :))) ... https://***.statista.com/statistics/1063257/eu-lobbying-spend-by-fossil-fuel-industry/
2
 
1
 
5
evlogi до: zelka007
преди 1 месец
Такива в инвестора рядко се срещат.Виж преводите от глашатаите на зелената мафия са по 2-3 на ден поне..
4
 
2
 
4
zelka007 до: Hahoto2
преди 1 месец
ем че нали ти превеждат от разни фосилизирани сайтове , като oilprice , новини и се оаквате от кеф под тех ... :))) ... кво повече искаш ... ?!
2
 
6
 
3
преди 1 месец
Делянка, ти беше любимият ми журналист в Инвестеро. Ходеше по енергийни събития и отразяваше енергийния живот в страната от първо лице единствено число. Материалите ти бяха много коректни. Подредени и проверени факти и търсеше повече от едно мнение по даден казус. Всичко това направено, човечно, добронамерено, без грам самоизтъкващо се его, толкова типично за много от събратята си. За това имаше моите адмирации и човешко уважение. Виждам, че политиката на сайта се смени драстично и вече не е това, което беше. Разбирам, че трябва да оцелява, като прокламира новата зелена партийна линия и ти съчувствам като чета подобни материали. Тотално клиширана статия. Като излязла от зелено требник със зелени молитви. Тъжно, като гледам твоето име там :(

Още от Суровини
Брентът поскъпва до най-високото си ниво от 2014 г.*