IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жаждата за злато няма да напусне скоро централните банки

Натрупването на запаси от метала от централните банки се превърна във важна тенденция на глобалния пазар, посочват от ANZ

10:31 | 27.08.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мащабното изкупуване на злато от централните банки по всяка вероятност ще се запази като тенденция и през идните години, прогнозират от Australia & New Zealand Banking Group Ltd., според които има още потенциал в покупките от държави като Китай и Русия.

„На фона на настоящата обстановка, където несигурността при валутите на развиващите се пазари е висока, виждаме причина страни като Русия, Турция, Казахстан и Китай да продължат да разнообразяват своето портфолио“, заявиха от ANZ, цитирани от Bloomberg. Очакванията на банката са нетните покупки от финансовите институции да се запази на ниво от над 650 тона.

Натрупването на запаси от злато от централните банки се превърна в изключително важна тенденция на глобалния пазар, предоставяща допълнителна подкрепа за цените на благородния метал, които достигнаха до най-високото си ниво от 2013 г. насам.

Забавянето на икономическия растеж, нарастването на търговското и геополитическото напрежение, както и желанието на някои страни да скъсат със зависимостта си от долара, накара властите на много места да увеличат резервите си.

По данни на ANZ покупките от държавни институции представляват около 10% от световното потребление.

„Китайската народна банка притежава близо 1936 тона злато, които се равняват на само 3% от всички нейни валутни резерви, което дава на страната много пространство за увеличаване“ на притежанията си, посочват от банката. Китайската централна банка увеличи отново резервите си през юли, продължавайки серия, простираща се до декември.

Централните банки са прибавили към резервите си 374,1 тона злато през първите шест месеца на годината, помагайки за увеличаването на търсенето на благородния метал до тригодишен връх, показват данните на Световния златен съвет.

Минути преди 9 часа българско време цената на златото продължава да върви нагоре, достигайки 1539,45 долара за тройунция - ръст от 0,15%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
Злато, злато, злато, злато, злато. ЖАЖДА. САКЪН. Да не изгубят парите си....А, междувременно, мислат с г*за си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 12
bgMan
преди 4 години
Дали пък не се приближаваме към спукването и на балона с цената на златото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 10
Solar Power
преди 4 години
Вова ти отново не знаеш как работи долара. Кого ще наводнят ? Това да не е Русия или Турция дори ЕЦБ,че да си печатат евро и рубли когато пожелаят. Ако беше така досега дядо ти Дончо да е напечатал още толкова долари за да направи 1 юан 1 долар и да смаже Китай. Да, обаче не става така лесно :)За да напечата ФЕД (частната банка) долари, то някой трябва да ТЕГЛИ заем ! Естествено и ще трябва да го връща някой ден. А лихвите сега са около 2% ако не се лъжа.Та заради това хората работят с долари. Защото не ги контролира американското правителство или поне кеша :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Преколено големи да бъдат оставени да фалират, това беше преди.Сега САЩ нямат вътък да спасяват големи, ако:. не наводнят света със зелено.. не потърсят от всички длъжници вземанията си.Последото звучи най-добре, но тогава признават официално и генерално фалита си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
фалира, не галира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
++1Някой голям може да галира рече, а ако са няколко големи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Прав си по принцип, но в тия времена на трещящи балони рискът да продадеш и то никак, ама никак да не падне е много голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 1
pinoccio
преди 4 години
Имаше един камарад тук, дето твърдеше, че единственото място на златото е в Менделеевата таблица. А сега пък се оказа, че и мазетата на банките са пълни. Остава само и този камарад да каже, че е започнал да купува злато. И да се ухили насреща с ред златни зъби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Златото го проддавайте след 2400-2500 долара за тройунция. Почнах да го набъбвам от 1000. Има мегдан да бягя още много. Туй му е едва втората вълна на 1000-1250 първата 1250-1500 втората. При всички случаи ще пробва да бие предишния връх. Всичко зависи от фундамента. Колко ще е тегава следващата рецесия. Разбира се корекция до 1250 - 1350 сега е възможна и ще е чудесна възможност да се влезе с нови поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 9
Solar Power
преди 4 години
Мда така е :) Тези неща тряба да се обясняват на Вова и на АББА.Защото си мислят,че златото на Германия не го дават американците. Не, много по простичко е :) Държат част от него БЛИЗО до борсата в New York и London така,че когато им трябва кеш, сребро или друго ще могат веднага да го шитнат :) А ако го върнат в Германия какво ще го правят ?! Не може да се продаде бързо, не може да се използва в промишленост. Само за гердани :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още