IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафето и захарта поевтиняха заради слабите рупия и реал

По-евтините местни валути на големите производителки на суровините водят до по-евтин износ

17:22 | 22.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кафето и захарта поевтиняха заради слабите рупия и реал

Сривът на валутите на основните страни-производителки на захар и кафе, като Бразилия и Индия, повлия и на цените на тези суровини. На базираната в Лондон LIFFE – вторият по големина пазар на деривати в Европа, фючърсите с договор през септември за рафинирана захар се търгуват със спад от 0,2% до 482 долара за тон. Цената на кафето робуста пада с 1% до 1 808 долара за тон, предава Ройтерс.

“Възстановяването на цените на тези стоки изглежда към края си“, коментират анализатори от Commerzbank. В допълнение към перспективата за изобилна реколта цените се натоварват и от срива на бразилския реал и индийската рупия. Причината е, че чуждестранните инвеститори изтеглят своите пари от няколко месеца от развиващите се страни. Те смятат, че възможността за възвръщаемост е почти изчерпана в лицето на несигурния растеж и предпочитат да залагат на възстановяването на най-голямата в света икономика – САЩ.

Това натиска надолу и курсовете на съответната местна валута. Така например рупията загуби 16 на сто от стойността си от началото на годината, а бразилският реал в сряда се котираше на най-ниската си стойност от почти пет години насам. Обезценяването на местната валута спрямо чуждестранните валути от своя страна намалява цената на износа на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още