IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кафето навлиза в мечи пазар

Загубите за производителите от сушата ще бъдат по-малки от очакваното, заяви министърът на земеделието на Бразилия

08:58 | 05.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кафето навлиза в мечи пазар

Фючърсите на кафето навлязоха в мечи пазар, след като дъждове прекратиха сушата на територията на най-големия производител и износител на растението – Бразилия, предава Bloomberg.

Производители ще претърпят по-малки загуби на реколта от очакваното, след като през миналия месец паднаха слаби превалявания, които ще намалят ефекта от най-силната суша от 50 години насам, заяви земеделският министър на Бразилия Нери Гелер, като добави, че догодина фермерите ще приберат обилна реколта.

Фючърсите на кафето пропаднаха с 23% от двугодишен връх през април отчасти защото американските запаси помогнаха да бъде ограничен ефекта от свиването на производството след бразилската суша.

Производството тази година се очертава да бъде около 50,5 млн. чувала, изчислява търговецът на кафе Mercon Group, като прогнозата му надвишава тази на правителството на САЩ от май за 49,5 млн. чувала. По-голямото производство „предполага, че вредите от сушата не са толкова големи, колкото се очакваше“, коментира старшият анализатор във Vision Financial Markets Бойд Круел. „В момента сме по средата на прибирането на реколтата, а условията си остават перфектни“, добави той.

В доклад до своите клиенти Mercon заяви, че е „приятно изненадана“ от възстановяването на реколтите в най-тежко засегнатите места. Бразилската агенция за прогнози Conab заяви, че очаква тазгодишното производство да достигне 44,6 млн. чувала, всеки от който тежи по 60 кг. Тази прогноза обаче може да бъде вдигната до края на събирането на реколтата, каза Гелер, без да се ангажира с определени цифри.

Цените на кафето се изстреляха нагоре с 54% от началото на тази година, след като сушата в Бразилия го направи най-добре представящия се участник в показателя S&P GSCI измежду 24 суровини. Безпрецедентните три месеца без капка вода подтикнаха търговеца на кафе Volcafe да прогнозира най-големия недостиг на растението в световен мащаб от повече от десетилетие насам. Търсенето ще надвиши производството с 11,3 млн. чувала, гласеше прогнозата на швейцарското поделение Winterthur на търговеца на стоки ED&F Man Holdings.

„Грешка е да се мисли, че дъждовете ще решат проблемите ни. Веднъж загубен, вегетативният растеж не може да бъде възстановен“, каза изпълнителният директор на Ipanema Уошингтън Родригес.

Производителят на най-продаваната марка кафе в САЩ J.M. Smucker пък обяви, че увеличава цените си средно с 9% заради повишените цени на кафеното зърно.

Запасите от сурово зърно в САЩ – най-големия потребител и вносител на кафе, се увеличиха със 7,6% през април на годишна база, заяви Green Coffee Association на 15 май. Световните запаси на кафе през следващия сезон, започващ през октомври, ще намалеят до 40,2 млн. чувала от 51,5 млн. през 2013-2014г., казва Кона Хаке от ED&F.

„Не знаем какъв мащаб ще придобият загубите в Бразилия поне до юли, като това може да провокира колебания на пазара, докато страната навлиза в зимния сезон, през който студът също може да увреди растенията“, добавя Бойд Круел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още