Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Какво е мястото на Русия в петролната сделка на ОПЕК+?

Щом страната не успява да повиши петролния си добив, трябва да се притесняваме, смятат анализатори

Какво е мястото на Русия в петролната сделка на ОПЕК+?

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия среща проблеми да увеличи добива си на петрол, въпреки че нейните квоти съгласно последното споразумение на ОПЕК+ нарастват. Поне това показват текущите данни. Ако е истина, трябва да се притесняваме, пише петролният анализатор Джулиан Лий за Bloomberg.

Страната е най-големият от съюзниците, които се присъединиха към Организацията на страните износителки на петрол миналата година, за да се споразумеят за рекордно намаляване на производството на петрол, тъй като Covid-19 намали търсенето на гориво. Сега, когато потреблението се възстановява и групата производители непрекъснато възстановява съкратените си доставки, Русия изостава.

Производството й е равномерно от април, докато количеството, което е позволено да се изпомпва по сделката, се е увеличило с 200 000 барела на ден. И тази цел ще продължи да се увеличава със скорост от 105 000 барела на ден всеки месец през следващата година.

Може би Русия е открила ново чувство за отговорност да се придържа до определените й от ОПЕК+ нива, тъй като е била най-големият свръхпроизводител на групата по обем през голяма част от 2020 г. Но се съмнявам - това ще означава страната да признае поне частично нарушения на договорките в миналото.

Наред със Саудитска Арабия, на Русия беше дадена базова производствена стойност - нивото, от което се измерва намалението на производството - от 11 милиона барела на ден, което ще се повиши до 11,5 милиона барела през април 2022 г. Но за разлика от кралството в Персийския залив, руските петролната индустрия никога не е произвеждала близо до това количество и почти сигурно не може да го направи сега.

Част от несигурността относно руското производство се крие в определенията. Сделката на ОПЕК+ се прилага само за суров петрол и изключва кондензатите - лека форма на петрол, извлечен от газови находища.

Официалните данни за руското производство, публикувани от Министерството на енергетиката, съчетават двете и като най-големият производител на природен газ в света, кондензатната част за Русия е значителна. Вероятно тя възлиза на около 800 000 барела на ден или 8% от общото руско производство на петрол (отчетено от министерството на 10,43 милиона барела на ден през август), но вероятно варира сезонно в зависимост от добива на газ.

Важно е да се разбере при кой от двата вида са проблемите? Не знаем например дали стагнацията в общото производство на страната е резултат от спад на кондензатите, което би могло да прикрие увеличаването на суровия петрол. Но ако разгледаме по-подробно производството на отделни компании, има някои индикации, че кондензатите не се представят добре.

Най-големият руски производител на суров петрол "Роснефт" увеличи производството си със 110 000 барела на ден, или 3%, между април и август. "Лукойл" и "Сургутнефтигаз" увеличиха производството с подобни проценти.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
4
 
4
mvr0306 до: pass
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това е въпрос за трилиони - не знам къде има достоверна инофрмация за запасите на нефт. И дали изобщо нефта е изчерпаем или се произвежда неорганично в земните недра? Някои кладенци се пълнят пак с нефт години след като са изчерпани. Въглеводороди могат да се синтезират от водород и СО2 при подходящи условия и катализатори.
0
 
6
 
3
pass до: s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Потреблението на петрол се е удвоило за последните 20г., сега дори и у нас семействата масово имат по 2 че и по 3 автомобила, нищо че масово са 4 и 5-та ръка употреба. Всичко това върви с петрол, а той си е с ограничен обем. Затова и масово върви пропагандата за електричките, че да изпреварят пика на добива и последващия срив, но истината е че всеки ресурс си има ограничения.
0
 
9
 
2
s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ами всичко си има край, увеличаваш нещо дотогава докато стигнеш максимума, след което следва спад. Нищо странно няма. Нещо нормално е за ресурсите да се изчерпват с времето. Не може всеки ***, дори и у нас, все с автомобил да ходи навсякъде, после да си мислим, че това може да продължава вечно.
1
 
2
 
1
преди 1 месец
В мазето при чистачката.

Още от Суровини
Новак: Руското потребление на газ е рекордно, но ще увеличим доставките за Европа