Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Какво могат да научат петролните компании от въглищната индустрия?

Развиващите се пазари по света и някои конкретни индустрии могат да помогнат на производството на петрол да продължи да се разраства

Какво могат да научат петролните компании от въглищната индустрия?

Снимка: Pixabay

Въпреки че изкопаемите горива се сблъскват със сериозни рискове, най-вече свързани с глобалните усилия за осъществяване на преход към по-чиста енергия, те все още са тук. Дори използването на въглища в глобален план не намалява. Напротив, въглищната индустрия и генерирането на електроенергия от въглищни мощности бележи своеобразен пик – 2112 гигавата по данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Природният газ, който също спада към изкопаемите горива макар рекламирането му като по-слабо замърсяващ източник на енергия, заема второ място при глобалния инсталиран капацитет за 2019 г. 1830 гигавата. 

Още по темата

Да, въглищата отслабват като енергиен източник в развитите икономики, но тяхното използване продължава да се увеличава в развиващите се пазари, компенсирайки спада на други места, пише Хенинг Глойстайн за Energy Post.

Потреблението на петрол също нараства – с 1% през тази година, макар и с по-бавен темп в сравнение с предишни години.

Подобно на останалите енергийни сфери, петролната индустрия ще трябва да се насочи към по-чисти енергийни източници, особено по отношение на транспортния сектор. Употребата на петролни продукти в нефтохимическата промишленост обаче не показва признаци на забавяне.

Въпреки че инвеститорите все повече се тревожат относно дългосрочните перспективи относно петрола, парите продължават да се вливат в малки и краткосрочни проекти като тези при американската шистова индустрия или в такива, реализирани в Северно море, където европейските пазари са напълно развити.

Като цяло Глойстайн смята, че данните показват, че секторът става по-специализиран, за да се възползва максимално от ресурсите.

Въглищата са основно гориво на процеса на индустриализация през последния век и половина. И до днес тази индустрия остава основна при производството на електроенергия и стомана.

Въпреки че коксуващите се въглища остават неизменен производствен ресурс за стоманодобивната промишленост, термичните въглища вече усещат растящата конкуренция на по-чистите горива. Carbon Brief публикува през ноември, проучване, което показва, че електричеството, генерирано от твърди изкопаеми горива в световен мащаб, е спаднало с 3%, или до 300 тераватчаса през тази година. Въпреки че данните за доставките показват лек растеж, изглежда че чистото нарастване остава зад гърба.

Регионални разлики в пиковото търсене на въглища: Америка и Европа

Глобалното използване на въглища може да достига своя пик, но съществуват големи регионални различия. В САЩ термичните въглища постоянно биват изтласквани от евтиния шистов газ и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). В резултат на това потреблението на термични въглища намалява от половин десетилетие насам.

Подобно е и положението в Европа.

Вносът за Великобритания и Германия се срива през последните пет години на фона на нарастващия капацитет на ВЕИ и природен газ, докато потреблението на електроенергия достигна своя максимум в началото на новото хилядолетие, както във Великобритания, така и в Германия, и оттогава непрекъснато намалява. Германия все още изгаря доста лигнитни въглища за производство на електроенергия, но Великобритания днес почти не използва въглища за производство на електроенергия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Третата тропическа буря за месеца понижава слабо петролните цени*