Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Какво може да се очаква от ОПЕК+ през лятото?

Ситуацията в Иран и Венецуела, както и търговската война между САЩ и Китай ще определят по-нататъшната политика на съкращения на петролния картел

Какво може да се очаква от ОПЕК+ през лятото?

Енергийните министри на страните от ОПЕК и техните съюзници. Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, обмислят да увеличат производството през втората половина на 2019 г., след като петролният пазар се затегна значително на фона на поредица от сериозни прекъсвания, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Представители на ОПЕК+ се срещнаха в Джеда в рамките на последния уикенд, за да оценят състоянието на петролния пазар и да обсъдят плановете на картела за останалата част от годината. Събитието се проведе с фокус върху предстоящата среща на лидерите на организацията, която ще се проведе през юни във Виена. Именно там ОПЕК+ ще потвърди своите планове.

В Джеда обаче картелът и неговите партньори разгледаха няколко сценария. Саудитска Арабия и други представители на ОПЕК искат да запазят размера на съкращенията в добива, докато Русия предпочита да повиши производството спрямо сегашните количества.

Според Ройтерс Рияд и Москва обмислят две възможности. 

Още по темата

Първият вариант включва намаляване на договорените съкращения от 1,2 млн. барела дневно до 0,9 млн. барела дневно.

При втория случай се обръща внимание на непредвидените сътресения в добива при Иран и Венецуела, които ще бъдат компенсирани с повече барели от други страни. Този план ще доведе до ръст в производството от около 0,8 млн. барела на ден.

Но докато вторият вариант би могъл да доведе до по-голямо предлагане на пазара, той все пак официално ще се придържа към съгласуваните съкращение в размер на 1,2 млн. барела дневно, нещо, което ОПЕК не желае да променя.

Високопоставени служители от държавите от Персийския залив се отказаха от предложението за намаляване на размера на ограниченията от 1,2 млн. на 0,9 млн. барела дневно.

„Не смятам, че облекчаването на съкращенията е добър вариант“, споделя министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил ал Мазруи, цитиран от Wall Street Journal.

При едни по-задълбочен поглед върху ситуацията става ясно, че различията между Русия и Саудитска Арабия изглеждат логични.

Предпочитанията на Кралството се отнасят за съкращения, които биха надвишили сегашния им размер, но ако трябва да се направи промяна, Рияд би склонил за редуциране на непланираните ограничения в добива.

От друга страна Русия иска съкращенията да бъдат свити до 0.9 млн. барела дневно, което ще ѝ предложи повече пространство за увеличаване на продукцията.

Със сигурност обаче картелът все още не е решил нищо окончателно.

„От решаващо значение е да не правим прибързани решения - предвид противоречивите данни, сложността и моментната ситуация", посочи саудитският министър на енергетиката Халид ал Фалих.

Цените на петрола се увеличиха с повече от 30% от началото на годината, което е доказателство, че съкращенията са успели да затегнат пазара. Но в стаята има два слона: прекъсвания на доставките и вероятността за икономическо забавяне, смята Кънингам.

Санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела доведоха до сериозни смущения в тези страни, а военният конфликт не е изключен. Вероятността за покачване на цените е реална.

Търговската война между САЩ и Китай обаче може да задълбочи икономическото забавяне, което вече е в ход.

Според руския енергиен министър Александър Новак, ако ОПЕК види ръст в търсенето, картелът е готов да преразгледа и смекчи производствените параметри, което да доведе до частично възстановяване на добива.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Анализатор: Златото може да поскъпне до 1400 долара за тройунция до август