Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Какво ще повлияе върху бъдещето на петрола през 2020 г.

Търговците се чудят дали американското производство може наистина да продължи своя ръст и как може да реагира пазарът

Какво ще повлияе върху бъдещето на петрола през 2020 г.

Снимка: Архив на Ройтерс

Най-големият кошмар на потребителите на петрол за кратко се сбъдна през 2019 г. Атака, която унищожи повече от половината от производство в Саудитска Арабия, най-големия износител на суров петрол в света, увеличи цената на суровината с цели 19%, припомня Financial Times.

Но след малко повече от седмица цените на петрола се възстановиха. Отчасти това се дължи на по-бързото от очакваното възстановяване на съоръженията на кралството, но също така и на постоянно увеличаващото се американско производство.

Цените на петрола започнаха 2019 г. близо до 60 долара за барел и изглеждат готови да завършат годината приблизително на същото ниво. Но дали 2020 г. ще се окаже поредната необичайнo спокойна година?

Financial Times посочва пет фактора, които се очаква да повлияят на петролния пазар през 2020 г.:

Производството в САЩ

Перспективите пред американското производство най-вероятно ще бъдат най-значимия фактор за цените на петрола петрола и ще решат съдбата на суровината през следващата година.

Секторът демонстрира огромен растеж през последните години.

Още по темата

Но има признаци, че той може да се забави или евентуално да се обърне през 2020 г. Малките независими компании, които все още доминират в сектора, изпитват все по-големи трудности да набират финансиране и да се борят за постоянно генериране на положителен свободен паричен поток.

Някои анализатори прогнозират, че производството ще продължи да се разширява през първата половина на следващата година, но след това постепенно ще започне да намалява и в края на годината ще се върне към равнищата от началото й. 

Анализаторите от Rystad Energy изчисляват, че инвестициите в шисти са намалели с 6 на сто тази година до 129 милиарда долара и прогнозират, че ще спаднат с още 11 на сто през 2020 г., въпреки че все още очакват производството да се покачи леко.

„Американската сондажна дейност се забавя, тъй като производителите се концентрират върху капиталовата си дисциплина“, казва Крис Мидгли от S&P Global Platts.

Забавяне на растежа на търсенето

Търсенето на петрол изпита трудности през 2019 г. на фона на забавянето на глобална икономика, причинено от търговската война между САЩ и Китай.

Въпреки това то все още се разраства, като за първи път достига близо 100 милиона барела на ден, но анализаторите прогнозират годишен ръст под 1 на сто за първи път от срива през 2014 г.

„Картината на търсенето на петрол за следващата година и до голяма степен ценовата перспектива ще зависят от възстановяването на глобалния икономически растеж“, казва Стивън Бренок, анализатор от PVM Oil Associates.

ОПЕК +

Държавите от OПЕК и съюзниците им от по-широката група ОПЕК+ увеличиха съкращенията на производството си в началото на декември с цел да предотвратят свръхпредлагане през първата половина на следващата година.

Картелът обаче прогнозира, че през следващата година пазарът ще бъде сравнително балансиран, особено след като предлагането от страна на Иран и Венецуела намалее заради новите американски санкции. От ОПЕК смятат, че търсенето на суровината през следващата година ще възлиза на около 29,6 милиарда барела на ден.

„Фокусирайки се върху краткосрочните физически дисбаланси, OПРК+ прогнозира, че пазарът ще бъде ограничен“, коментират анализаторите от Goldman Sachs.

Президентски избори в САЩ

Доналд Тръмп отреди на по-ниските цени на петрола ключово място в предизборната си кампания и в миналото нееднократно е доказал, че не се свени да влезе в спор с ОПЕК и дори близкия си сътрудник Саудитска Арабия, ако сметне, че те позволяват търде голямо покачване на цените.

Като се има предвид, че Рияд се надява Тръмп да остане на власт, не само поради натиска, който оказва върху Иран, няма как да изключим кампанията за президентските избори отвъд океана от факторите, влияещи върху цената на петрола.

Околната среда

Това беше годината, когато инвеститорите, поне в развитите страни, започнаха да се занимават сериозно с изменението на климата.

Това подтикна най-големите европейски производители на петрол да се опитат да открият „по-чисти“ дейности, мислейки за бъдещето. Банките също започнаха до ограничават достъпа до финансиране на компании с голям въглероден отпечатък.

Тъй като цените на техните акции страдат въпреки изплащането на нефтени дивиденти, нарастват очакванията, че на така наречените Big Oil- производители може да им се наложи да предприемат „енергиен преход“.

Очакванията, че екологичните тенденции ще наберат още по-голям темп оказват натиск върху цялата индустрия, като някои анализатори прогнозират, че през второто десетилетие на XXI век потреблението на петрол може най-сетне да достигне своя край.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
6
 
1
преди 7 месеца
И в кои "развити страни" се връзват на идиотията с "изменението на климатът"? - САЩ? Китай? Япония? - Тръмп ви показа среден !!!
Търсенето на петрол расте, само Европа се самоубива.

Още от Суровини
Цените на петрола се отправят към втори пореден седмичен ръст*