IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър може да продаде част от златния си резерв до няколко месеца

Министърът на финансите на страната обаче изрично подчерта, че за целта е необходимо съгласието на централната банка

12:57 | 17.04.13 г. 2
<p>
	Кипърският министър на финансите Харис Георгиадис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кипърският министър на финансите Харис Георгиадис. Снимка: Ройтерс

Кипърското правителство възнамерява да продаде част от златния резерв на страната през следващите няколко месеца, но само след получаване на одобрение от централната банка, е съобщил министърът на финансите на Кипър Харис Георгиадис в интервю за Bloomberg.

По данни на Световния съвет по златото резервите на Кипър в ценния метал достигат 13,9 тона.

„Точните подробности по плана ще бъдат определени от управителния съвет на централната банка в подходящия момент. Очевидно това е сериозно решение“, е казал Георгиадис, цитиран от агенция Прайм.

На 9 април Европейската комисия обяви, че Кипър може да набере около 400 млн. евро от продажбата на твърде големите си златни резерви. Това подпомогна спада на стойността на ценния метал.

Впоследствие от кипърската централна банка опровергаха съобщението, заявявайки, че не разглеждат подобна възможност.

През миналата седмица председателят на финансовата институция Паникос Димитриадис заяви, че правителството на страната няма правото да продава злато без съгласието на централната банка.

За продажбата на част от златния резерв като вариант се заговори, след като стана ясно, че спасителната финансова помощ за средиземноморския остров, съгласувана с международните кредитори на страната, остава в размер на 10 млрд. евро., докато общата сума, необходима за поддържане на финансовата състоятелност на Кипър, нарасна от предварително обявените 17 млрд. евро на 23,5 млрд. евро.

Страната трябва сама да осигури останалите средства и за тази цел посегна на негарантираните депозити в двете най-големи банки по пазарна капитализация, едната от които ще бъде ликвидирана, а втората – преструктурирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Аз мисля че дефакто златото им замина като обезпечение и вече прехвърлено като собственост на ЕЦБ. Сега трябва да се обяснява на кипърците защо нищо не им е останало и как трябва да работят няколко пъти повече от досегашното ако искат да не живеят мизерно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Кипър ще продава злато!Не Кипър отрече, че ще продава злато!Кипър може да продаде част от златния си резерв до няколко месеца!Ама изчакайте първо цената да се вдигне,а? Или може да наемете Гордън Браун за консултант, който разбира от продажба на злато колкото Ахмед Доган от хидрология. Егати тъпите политици са се нароили във ВСИЧКИ държави на този западащ континент. Май наистина е време за една войничка, че да ги поизчистим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още