IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър най-сетне намери газ

Noble Energy обяви, че залежите в югоизточния блок 12, част от находището Афродита, са експлоатируеми от търговска гледна точка

18:58 | 08.06.15 г. 1
Кипър най-сетне намери газ

Кипър обяви, че газовите запаси в находището “Афродита” са експлоатируеми от търговска гледна точка, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Американската фирма Noble Energy направи първите открития край югоизточния бряг на средиземноморския остров през 2011 г. в полето “Афродита” (блок 12), което се очаква да съдържа около 127,4 млрд. куб. м синьо гориво. Израелските фирми Delek и Авнер имат 30% участие в съвместната компания за проучванията.

“Noble Energy International, Delek Drilling 4 Avner Oil Exploration – притежателите на лиценз за проучване на въглеводородите в блок 12 на изключителна икономическа зона на Кипър, потвърдиха икономическата жизнеспособност на Афродита”, посочва се в изявление на енергийното министерство на Кипър.

Никозия уточнява, че трите компании ще подготвят план за разработването и добива, който ще обхваща и времето, необходимо за екстракцията, и продажбите. Планът ще подлежи на одобрение от кабинета.

“Това е още една важна стъпка към монетизацията на местните запаси на природен газ както за вътрешния пазар за производство на електроенергия, така и за външния пазар чрез подводни тръби към съседни държави”, допълват от кипърското енергийно министерство.

Съобщението идва, след като италианско-южнокорейският консорциум Eni-Kogas обяви през март, че не е открил използваеми залежи от природен газ, след като направи няколко дълбоководни сондажа в три блока.

През януари френският гигант Total също обяви, че не е открил газ в блоковете, за които получи лиценз за проучване.

Кипър трябва да открие още газ, за да осъществи плановете си за изграждане на терминал за втечнен газ и най-вече те да са финансово жизнеспособни. Само така страната може да се превърне в регионален играч на газовия пазар. Резервите, потвърдени до момента, са недостатъчни за реализирането на тези планове.

Надеждите на Никозия са да се превърне в износител на газ до 2022 г. Заедно с

Египет се обсъждаха и планове за подводен газопровод между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Ето едно от местата накъдето е насочен погледа на ЕС за да се осигури така необходимата диверсификация. Значи годината ще е 2022г. А дотогава на куц крак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още